Novo zakonsko riješenje

Uvodi se porez na ''šišu'': Vlasnici nargila barova u panici

Vijest je već stigla i do vlasnika brojnih nargila barova koji posljednjih godina u našoj zemlji niču kao gljive poslije kiše i stvaraju sve veći broj mladih ovisnika o ovom duhanskom proizvodu.
Lifestyle / Flash | 06. 06. 2019. u 15:22 Bljesak.info
Kopirati

Prema informacijama ''Avaza'', u pripremi je novo zakonsko rješenje o akcizama kojima bi se trebale oporezovati tzv. nargila arome, kao što je to slučaj u mnogim drugim zemljama, pa i u onima u našem okruženju.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijest je već stigla i do vlasnika brojnih nargila barova koji posljednjih godina u našoj zemlji niču kao gljive poslije kiše i stvaraju sve veći broj mladih ovisnika o ovom duhanskom proizvodu.

Pomoć DEI-ja

Vlasnici, očekivano, već negoduju, jer to znači poskupljenje ovog aromatičnog, a po zdravlje izuzetno štetnog duhana, te strahuju od pada svog izuzetno velikog prometa.

Avaz neslužbeno doznaje da je Direkciji za europske integracije (DEI) BiH upućen novi nacrt zakona o akcizama u BiH radi pribavljanja mišljenja o njegovoj usklađenosti s legislativom Europske unije. Iz DEI-ja je priopćeno da službeni zahtjev za davanje tog mišljenja još nisu dobili, ali su obaviješteni o poduzimanju aktivnosti u vezi sa pripremom i izradom ovog propisa te pružaju stručnu pomoć u njegovoj izradi.

Sljedeći korak nakon DEI-ja je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, nakon čega bi procedura donošenja ovog nameta trebala biti i službena. 

Zaštita zdravlja

A dok se vlasnici nargila barova već spremaju za pobunu, zdravstvena struka traži i odobrava što više akcize na duhan i sve duhanske prerađevine, jer se tako, ističu, štiti zdravlje ljudi. Aida Ramić-Čatak, federalna koordinatorica za kontrolu duhana i šefica Službe za promociju zdravlja i edukaciju pri Zavodu za javno zdravstvo FBiH, podsjeća da su nargile izuzetno štetne.

''Posljedice su strašne. Neprestano pokušavamo educirati mlade ljude i upozoravati roditelje da vode računa o tome gdje im djeca borave. Ista je propast i za onoga tko konzumira i za onoga tko sjedi pored onoga tko konzumira nargile, gdje im prijete razne bolesti, od žutice do tuberkuloze'', upozorava Ramić-Čatak. 

Potrebno uvesti u Zakon o akcizama

''Kao što je poznato, duhan i duhanske prerađevine, pored PDV-om, oporezuju se i posebnim porezima ili akcizama. Trenutno arome za nargile, kao ni druge supstance, poput punjenja za elektronske cigarete, nisu oporezovane. Da bi se ovi proizvodi, eventualno, oporezovali akcizama, to se mora uvesti u Zakon o akcizama u BiH'', pojasnio je Ratko Kovačević, portparol UIO-a BiH.

Kopirati