Novi val

Upozorenje: Stiže novi toplotni val; Provesti mjere zaštite na radu

Lifestyle / Flash | 29. 06. 2012. u 14:01 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Meteorolozi posljednjih dana najavljuju novi toplotni udar u BiH, ali i regiji. Pred nama je novi "pakleni" vikend, tijekom kojeg će se temperature zraka opasno približavati službenoj brojci 40, a možda je i preći.

Iako je tijekom popodneva i večeri moguć razvoj oblačnosti, pa i pljuskovi, oni će biti prolaznog karaktera. Već sutra, Banjaluku očekuju temperature do 38 stupnjeva Celzija, a u nedjelju i za jedan stupanj više.

U Sarajevu su prognozirane temperature do 35 stupnjeva, u Tuzli do 36, Mostaru do 38, a u Zenici do 37. Naravno, Mostar očekuju nesnosne vrućine, pa će sigurno biti povećana potrošnja vode kako u domaćinstvima za piće, tako i za polijevanje terasa, bašti i slično. Već proteklih dana uvedene su redukcije za pojedine više zone u prigradskim naseljima, te se i ovom prilikom skreće pozornost na racionalniju potrošnju vode.

Ništa bolje neće biti ni u prvim danima narednog tjedna. Dok toplotni val ne prođe, poslušajte neke od liječničkih savjeta:

1. Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana od 10 do 17 sati.
2. Izbjegavajte naporan fizički rad, potražite hlad, ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu.
3. Rashladite tijelo (tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi, nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale)".

4. Pijte redovno i dovoljno tekućine i izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera.
5. Jedite češće manje obroke. Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama.
6. Rashladite svoj dom - sobnu temperaturu držite ispod 32°C danju i ispod 24°C noću, koristite hladniji noćni zrak, smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana, objesite mokre ručnike, uz uključen uređaj za rashlađivanje zatvorite vrata i prozore. 

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike izdalo je danas priopćenje kojim se poslodavcima u Federaciji BiH preporučuje da, usljed nepovoljnih vremenskih prilika izazvanih visokim temperaturama zraka, provedu mjere zaštite na radu kojima će spriječiti nastupanje posljedica po život i zdravlje zaposlenika.

Također, u preporuci resornog ministarstva se navodi da, ukoliko proces rada dozvoljava, poslodavci mogu mjere zaštite osigurati preraspodjelom radnog vremena ili raspoređivanjem zaposlenika na druge poslove tijekom radnog vremena, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close