Traže izmjene Zakona o javnom redu

Udruženje novinara protiv ograničavanja slobode

UO BH novinara smatra da se član 4. Nacrta izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru ne može opravdati javnim interesom ili potrebnom dodatne zaštite javnih službenika.
Lifestyle / Flash | 09. 04. 2019. u 16:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Udruženja BH novinari i dalje smatra da se u cijelosti moraju povući predložene izmjene Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske jer od MUP-a RS, kako navode, nisu dobili argumentirana i pravno utemeljena obrazloženja opravdanosti posebne zaštite javnih službenika od ''neovlaštenog fotografiranja i snimanja'' koje može biti protumačeno kao ''ometanje u obavljanju profesionalnih dužnosti''. 

''Kroz odgovor MUP-a RS, a i medijske istupe najviših dužnosnika RS i člana Predsjedništva BiH, dobili smo dodatna uvjeravanja kako su predložene izmjene dio ukupnih, represivnih mjera koje vlasti u Republici Srpskoj namjeravaju ugraditi u zakone, kako bi ograničili ljudska prava i slobode svih građana RS, a posebno novinara i medijskih  profesionalaca, za koje su fotografiranje i snimanje dio profesionalnih zadataka na dnevnoj osnovi i neotuđivi su dio proizvodnje medijskih sadržaja'', navode iz Upravnog odbora BH novinara.  

U odgovoru na dopis MUP-a Republike Srpske od 5. travnja u vezi s reagiranjem BH novinara na nacrt izmjena Zakona o javnom redu i miru RS napominju da je za BH novinare neprihvatljivo da se predloženim izmjenama ostavljaju široke mogućnosti subjektivnog tumačenja potencijalnog ''ometanja'' javnih službenika, oduzimanja snimljenog materijala i ''hitnog'' sprovođenja na sud. 

''Niste nas uvjerili da se navedene odredbe ne odnose na novinare, fotoreportere i snimatelje, dijelom zbog toga što se medijski profesionalci ne navode kao izuzeci, a dijelom i zbog toga što ste javnim službenicima, koji se 'osjećaju spriječenim' u vršenju službene dužnosti, ostavili mogućnost da oni tumače jesu li ili nisu novinari ili predstavnici medija postupili po pravilima struke'', navodi se u dopisu BH novinara.  

UO BH novinara smatra da se član 4. Nacrta izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru ne može opravdati javnim interesom ili potrebnom dodatne zaštite javnih službenika. 

''Zbog toga još jednom pozivamo Vladu RS da povuče predložene izmjene u cijelosti, a poslanike Narodne Skupštine RS da odbiju prihvatiti zakonska rješenja usmjerena protiv svih građana RS, a posebno protiv novinara i medijskih  profesionalaca'', navode iz tog udruženja.   

UO BH novinara je 4. travnja zatražio od Vlade RS povlačenje izmjena Zakona o javnom redu i miru, budući da prijedlozi Vlade na nedopušten način i suprotno europskim standardima zadiru u pitanja medijskih sloboda i prava novinara, uključujući i zabranu fotografiranja javnih službenika tijekom obavljanja profesionalnih dužnosti.

 

Kopirati
Drag cursor here to close