Drago Ćavar

Umro lovac koji je spasio sestre Čuljak

Lovac Drago nazočio je i na premijeri dokumentarca na Mediteran Film Festivalu prošle godine.
Lifestyle / Flash | 30. 06. 2019. u 11:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U 80. godini života nakon kraće bolesti preminuo je Drago Ćavar – Macugić, Širokobriježanin koji je naširoko poznat po spašavanju sestara Čuljak iz duboke jame u snijegu i ledu u siječnju 1985. godine.

Drago je bio jedan od lovaca koji su tog ledenog i kobnog siječnja sestare Draženku i Šimu Čuljak spasili nakon sedam dana provedenih u ledenoj jami dubokoj više od deset metara u koju su 1985. godine upale krećući se pješice po snijegu i ledu iz Bogodola u smjeru Širokog Brijega, odakle su kanile do majke Radice koja je radila u Mostaru, piše Večernji list BiH.

Otac u Bogodolu mislio je da su kćeri kod majke, a majka u Mostaru mislila je da su kod kuće u Bogodolu. Promrzle srednjoškolke na rubu svijesti molile su i zvale u pomoć, a onda su se 13. siječnja kao u bajci pojavili širokobriješki lovci Rade, Krešo i Drago Ćavar.

Drago tvrdi da su lovci tada čuli pozive u pomoć, ali su mislili da ih netko zafrkava.

''No, kad mi je Šima, tada 18-godišnjakinja, iz ledene jame vičući priopćila tko je i čija je, shvatio sam da se ne radi o šali, već da valja spašavati djevojke od pogibelji. Drago je prvi nekako sišao u jamu u koju je teško ući bez planinarske opreme. O spašavanju i liječenju sestara Čuljak napisani su brojni tekstovi, kanadska televizija snimila je dokumentarni film, a novinar Zdenko Jurilj svojim dokumentarcem o sestrama dobiva filmska priznanja.

Lovac Drago nazočio je i na premijeri dokumentarca na Mediteran Film Festivalu prošle godine.

Osmrtnica.ba - Drago () Ćavar - Macugić (1939. - 2019.) Široki Brijeg -

Osmrtnica.ba - uspomene i sjećanja - Drago () Ćavar - Macugić (1939. - 2019.) Široki Brijeg -

''Svaka čast, Jurilj i ekipa iz širokobriješke produkcije Kadar napravili su film kao da su bili sa mnom u lovu 13. siječnja 1985.'', kazao nam je Drago kojega ćemo pamtiti po blagom smiješku, toploj naravi i ljupkosti.

Dirljivi su bili Dragini susreti sa sestrama Čuljak, sada uspješnim ženama u Kanadi, koje posjećuju domovinu, pa su posjetile i tu kobnu jamu iz koje su ih spasili Drago i još dva Ćavara, Krešo i Rade.

Drago je i kao umirovljenik bio strastveni lovac, nije propuštao lovačke večeri, a zauvijek će ostati “lovac iz bajke”, piše Večernji.

Za Dragom tuguju supruga Marinka, sin Ivica, kći Snježana, unuci, sestra Zdravka, nevjeste i mnogobrojna rodbina i prijatelji, no mogu biti ponosni što su za supruga, oca, djeda, brata, rođaka, prijatelja imali ovoga Božjeg čovjeka iz bajke.

Pokop Drage Ćavara – Macugića bit će danas na groblju Mušaluk u Donjem Gracu u 17 sati, a obitelj će primati sućut od 16 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close