Pozitivna priča

Divljim konjima privukli svijet u Livno

Iznajmila auto u Mostaru, vozila po prvi put desnom stranom, po najvećem nevremenu, te rekla : 'Idemo!'
Lifestyle / Flash | 02. 04. 2019. u 09:11 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijesti koje u posljednje vrijeme dolaze iz Livna vezane su uglavnom za odlazak u Njemačku ili neku drugu europsku zemlju. Da postoje i oni koji svoj uspjeh grade na potencijalima rodnog kraja govori priča o bračnom paru Maganić, Silviji i Jakovu, koji su odlučili ostati te ljude iz Europe i svijeta dovesti u Livno.

Foto:Facebook / Silvija i Jakov Maganić

Obitelj Maganjić dolazi iz mjesta Veliki Kablići kraj Livna i dio je tima koji vodi agenciju Livno Wild Horses Adventure Tours. Jakov je magistar inženjer geodezije i geoinformatike, a Silvija magistar politologije. Ideja o pokretanju turističkog biznisa javila se kod Jakova još za vrijeme studija. Kada bi mu prijatelji dolazili u posjet u rodno Livno vodio bi ih na Kruge, visoravan iznad grada koja je u posljednje vrijeme postala poznata po krdu divljih konja koje slobodno šeta tim prostranstvom.

Video: Livno Wild Horses Adventure Tours

''Jakov je došao na ideju kako treba ponuditi ljudima mogućnost posjeta divljim konjima. Nešto kasnije, kada smo se upoznali, objasnio mi je što želi raditi. Složila sam se kako postoji potencijal te sam njegovoj ideji dodala dio s hranom - isključivo domaćeg porijekla, iz naših domova, spremljenoj na tradicionalan način'', rekla je za Bljesak.info Silvija, ističući kako je nepce najbolji podsjetnik na lokaciju: ''kad probate nešto ukusno zapamtite mjesto gdje ste to jeli''.

Livno Wild Horses Adventure nudi zainteresiranima izlete uz stručnu pratnju osobnog vodiča, a pored piknika koji uključuje domaće proizvode, gosti se upoznaju s bogatom povijesnom i kulturnom baštinom livanjskog kraja, tu je i topli ručak u privatnoj lovačkoj konobi s otvorenom vatrom te uživanje u blizini divljih konja bez gužve i drugih turista.

Foto:Facebook / Divlji konji na Kruzima

''Jedna obitelj nije vjerovala da će vidjeti mnoštvo konja, oko 600 jedinki koliko ih obitava podno planine Cincar. Imali su iskustvo iz Amerike gdje su proveli cijeli dan vozeći se kako bi na kraju vidjeli šest divljih konja koji su pobjegli čim su im se približili. Nakon piknika na Cincaru, uz pogled na prostranstvo Kruga i krda konja u galopu, njihovi izrazi lica su nešto što ćemo pamtiti cijeli život'', istaknula je Silvija.

Jedan od najvećih izazova u turističkoj djelatnosti može biti rad s ljudima no Silvija ističe kako za njih to nije problem: ''Možda zato što smo dio njihovog slobodnog dana, odmora, putovanja, možda zato što smo dio njihovog doista posebnog i jedinstvenog iskustva. Ljudi na odmor odlaze opušteni, nisu pod pritiskom, stoga se i mi trudimo ponuditi najbolje što možemo, biti opušteni i pozitivni''.

Foto:Facebook / Pogled s Bašajkovca

Silvija ističe kako su njihovi gosti većinom stranci: ''Naš najmlađi gost imao je 2,5 godine a najstariji preko 70 godina. Dolaze nam individualci, parovi, obitelji i grupe ljudi. Upoznajemo različite ljude, njihovu kulturu, ponekad i učimo od vlasnika rančeva''.

Velika podrška u ovom poslu im je obitelj koja sprema najukusnije salate, jela ispod peke, domaće sokove, likere na tradicionalni način.

''Svaki izlet je pomno isplaniran i prilagođen gostu i njegovim željama. Trudimo se ostaviti najbolji mogući dojam, približiti naš kraj gostu, objasniti povijest, ali sve na pozitivan način. Provodimo dosta vremena učeći o konjima, kako bi izlet bio što zanimljiviji'', dodala je Silvija.

Foto:Facebook / Krda konja u galopu na Kruzima

U njihovom poslu brojne su zanimljive anegdote s gostima, a posebno ugodno iznenadio ih je posjet djevojke iz Australije, koja je na izlet htjela doći pod svaku cijenu. ''Ona je iznajmila auto u Mostaru, vozila po prvi put sama desnom stranom, po najvećem nevremenu došla sva sretna u Livno u haljinici i patikama, pa rekla: 'Idemo!' Srećom, ponijeli smo joj toplu odjeću i uhvatili par sati bez kiše i uspješno obavili izlet'', prisjeća se Silvija.

Dodaje kako joj je u sjećanju ostala i proslava prve godišnjice braka umirovljenog fotografa američke vojske i jedne dame iz Afrike. Oboje u sedmom desetljeću života.

Foto:Facebook / Pogled na prostranstvo Kruga

Maganići ističu kako bi pokretanje turističke zajednice moglo značajno pridonijeti razvoju turizma na livanjskom području no za sada podrške Grada i županijske vlade nema.

Jakov i Silvija ističu kako se ovaj kraj treba ponositi svom svojom baštinom, i povijesnom i kulturnom, a posebno prirodnim ljepotama.

''Toliko je raznolikosti na jednom mjestu, doista smo bogati i imamo ponudu koju samo treba ponuditi svijetu na pravi način'', poručuju.

Kopirati
Drag cursor here to close