Simpozij

UG 'Most Mira' obilježilo 10 godina uspješnog rada

''Mladi su zaista pokretačka snaga, neophodna za korake ka budućnosti i za bolje društvo za sve nas. Drago mi je da su mladi ovdje danas dobili potporu svojih škola i nadam se da je ovo samo početak njihovog djelovanja'', kazao je veleposlanik Field.
Lifestyle / Flash | 01. 02. 2020. u 15:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak 31. januara, u Međunarodnom centru za djecu i omladinu u Sarajevu održan je simpozijum u organizaciji UG Most Mira i partnerskih organizacija kojim je obilježeno deset godina ove organicije u lokalnoj zajednici u BiH.

Most Mira je nevladina organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji i Bosni i Hercegovini čiji primarni cilj je da pomaže izgradnju mostova između zajednica u ruralnoj sjevereozapadnoj Bosni.

Ovaj događaj uspio je da okupi učenike, studente, obrazovne radnike, roditelje, lokalne aktiviste, umjetnike i kulturne radnike iz oblasti izgradnje mira, a sudionike je pozdravio i britanski veleposlanik u BiH Matt Field.

Veleposlanik Field izrazio je zadovoljstvo što je u prilici prisustvovati ovom događaju i podržati aktivnosti britanskobosanske organizacije Most Mira.

''Mladi su zaista pokretačka snaga, neophodna za korake ka budućnosti i za bolje društvo za sve nas. Drago mi je da su mladi ovdje danas dobili potporu svojih škola i nadam se da je ovo samo početak njihovog djelovanja. Zahvalan sam na prigodi da sudjelujem u njihovim naporima, a ovakve pozitivne priče će uvijek imati potporu Britanskog veleposlanstva'',  rekao je veleposlanik Field.

Sudionica simpozijuma su bili učenici osnovnih škola iz Omarske i Kozarca koji su kroz seriju participativnih radionica od listopada do prosinca prošle godine radili na kreiranju njihove komedije na osnovu Šekspirovog djela ''Romeo i Julija'', navodi se u PR priopćenju.

Komedija je premijerno izvedena u Pozorištu Prijedor, a potom u Omarkoj i Kozarcu, a ovaj put je predstavljena i sarajevskoj publici. Na panelu o drami koji je uslijedio su bivši sudionici, a sadašnji fasilitatori projekta, razgovarali o svojim iskustvima o drami kao metodi za razvoj kritičkog razmišljanja, osobnog razvoja i potencijalnom sredstvu za premoštavanje društvenih razlika.

Na drugom panelu je grupa stručnjaka i aktivista iz oblasti psihologije, politikologije, i nenasilne akcije razgovarala o ulozi sjećanja u procesu izgradnje mira.

Simpozijum je zatvoren predavanjem Vernesa Čauševića na temu arhitekture mira i predstavljanjem idejnog projekta budućeg Omladinskog centra ''Most Mira''.

Naredni, drugi od ukupno tri planirana simpozijuma, bit će organiziran u Londonu na proljeće.

Kopirati
Drag cursor here to close