priča o uspjehu

'Udovice' iz Sretnica: Hercegovke koje su zasukale rukave i ušle u povijest!

Lifestyle / Flash | 11. 12. 2016. u 15:07 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gdje se u Bosni i Hercegovini može pojesti najbolja janjetina u pravom domaćem ambijentu? Teško pitanje, jer konkurencija je prilična. Ali, mnogi gurmani, od Zageba do Sarajeva, bez premišljanja će odgovoriti: kod Udovica, u mjestu Sretnice.

Ni cijena od paprenih 40 KM po kilogramu za ljubitelje dobrog zalogaja nije problem, jer se uz janjetinu i druga domaća jela nudi i mirisna domaća pogača i salate od hercegovačkog povrća, piše Blic.rs.

Priču o restoranu i vinariji „Udovice“, jednom od najuspješnijih obiteljskih poduzeća u Hercegovini, utemeljile su, davne 1953. dvije mlade seoske udovice, jetrve Kata i Ruža Kordić.

Energične udovice

U kasnim dvadesetim godinama, ostale su, usred pasivnog hercegovačkog pejsaža, u trošnj kućici same sa šestoro male djece: Kata je imala tri kćeri, a Ruža tri sina. Mogle su kukati i bogoraditi, ili zavrnuti rukave i prihvatiti se posla.

Energične udovice su izabrale teži put. Odlučile su da rade ono što znaju: od povrća iz svoje bašte i mesa od stoke koju su same uzgojile, spremale su jednostavna, ali slasna domaća jela za radnike – težake i rijetke putnike. Uskoro se od Mostara do Čitluka pročula njihova kuhinja i odomaćio se izraz: „jest ćemo kod udovica.“ Bilo je to, dakle, desetljećima prije nego što je u našim krajevima počela promocija ženskog poduzetništva i 30 i kusur godine prije nego što se u Međugorju kod Čitluka prvi put ukazala Gospa, a Sretnice se našle na putu ka najpopularnijoj destinaciji vjerskog turizma u BiH.

Spremajući domaće delicije, udovice su odškolovale i izvele na put svoje šestoro djece, a jedan od njih, Ružin unuk Filip je nastavio obiteljsku tradiciju.

Jela po receptu njegovih baka, proslavila su restoran „Udovice“, koji i danas krase kredenci i tave iz Katinog i Ružinog doba. Uz lokalne mještane, ovdje često objeduju diplomati, biznismeni i bogati turisti iz Italije, Dalmacije, Zagreba, Banje Luke, Sarajeva...

‘’Nama su svi gosti dragi i dobrodošli, ne dijelimo ih po tome odakle su i koliko će potrošiti ‘’, kaže Filip Kordić. U Kordićima iz Sretnica danas, hvala bogu, nema udovica, osim u nazivu restorana.

‘’Ovdje su uvijek dobro kuhalo i slatko jelo, ali službeno, restoran smo otvorili neposredno nakon poslednjeg rata, u kome su se događale strašne stvari. Malo sam se pribojavao, kako će tko protumačiti naziv „Udovice“, ali eto naši gosti su shvatili da je to ime nikog ne vrijeđa, i da je znak poštovanja prema obiteljskoj tradiciji i mojim dobrim bakama’’,kaže Filip Kordić.

Zanimljivo je da do devedestih restoran nije bio registriran, ali su vlasti, u znak poštovanja prema hrabrim i vrijednim ženama, gledale kroz prste „sivoj ekonomiji“ u režiji bake Kate i bake Ruže. A njihov portret i danas zauzima počasno mjesto u restoranu, koji posluje pod geslom „stari recepti u novom vremenu“.

Najskuplji u BiH

Osim što je po mnogima najbolja, janjetina kod „Udovica“ je i najskuplja u BiH.

‘’Ne želimo da budemo jeftini. Hoćemo da našim gostima pružimo ono što zaslužuju – najbolju hranu, piće, ambijent, uslugu’’, kaže gazda restorana Filip Kordić.

Mesto Sretnice na uzvisini na pola puta od Mostara ka Međugorju, dio je sela Kruševo. Nekad pustim krajem, danas prolaze tisuće turista, ali i prije turističkog buma, ono je bilo mjesto sretanja putnika. Mada se pouzdano ne zna podrijetlo imena, Sretnice su vjerojatno i nazvane po tome, ali se i danas u šali kaže da se tako zove jer tu žive sretne žene, piše Blic.

‘’S obzirom da sam ovdje rođen i odrastao, nisam nikad obraćao previše pažnje na naziv mjesta. Tek kada sam prije nekoliko godina tiskao reklamne upaljače za restoran, na kojima je pisalo Udovice – Sretnice, shvatio sam šta sam uradio. Bilo je mnogo pošalica na račun te marketinške poruke’’, kaže Filip Kordić.

Kopirati
Drag cursor here to close