Srbija

Održana Grobarijada, godišnji bal srpskih pogrebnika

U ovom poslu cijele godine gledate tužne trenutke, pa je ovo način da nakratko to zaboravimo. I mi imamo osjećaje", kaže Mihajlović, koji se priprema za mirovinu.
Lifestyle / Flash | 12. 11. 2019. u 15:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Održana Grobarijada, godišnji bal srpskih pogrebnika

Pladnjevi prepuni hrane, piće teče u potocima, veselo se pjeva i pleše. Da nije torte u obliku lijesa, godišnji bal srpskih pogrebnika lako bi se mogao zamijeniti za svatove.

Savršeno odjeveni, gosti su se i ove godine okupili u Požarevcu, gradu u kojem je grob Slobodana Miloševića, čovjeka čije nasljeđe još uvijek proganja Balkan.

Organizator bala Radiša Mihajlović, poznat po nazivu Drnda, u svojoj je branši stekao ime kada je vozio pogrebna kola s Miloševićevim tijelom od Beograda do obiteljske kuće Miloševićevih u Požarevcu, u čijem je dvorištu pokopan.

Milošević je umro u zatvoru u Haagu ne dočekavši presudu za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u ratovima pri raspadu Jugoslavije.

U Mihajlovićevom poslu, međutim, vođenje takvog pogreba je "čast".

"Bio je to fantastičan publicitet, a prijevoz predsjednika nije mala stvar, bez obzira na to što mislili o njemu", rekao je.

"Kada su me upitali jesam li spreman za to, naravno da sam odmah prihvatio", kazao je 66-godišnji pogrebnik, prenosi Hina.

Na balu je atmosfera bila živahna. Umjesto valcera, plesala su se kola.

U profesiji u kojoj je svakodnevni posao sumoran, "Grobarijada" je prilika da se ljudi razvesele.

"U ovom poslu cijele godine gledate tužne trenutke, pa je ovo način da nakratko to zaboravimo. I mi imamo osjećaje", kaže Mihajlović, koji se priprema za mirovinu.

Na samom početku zabave organizatori su iznijeli veliku tortu u obliku lijesa. I dok su gosti klicali, Mihajlović je tortu probo glogovim kolcem, tradicionalnim 'oružjem' protiv vampira.

Kopirati
Drag cursor here to close