Vruć zrak iz Afrike

U Španjolskoj izmjeren apsolutni temperaturni rekord - 47,4 Celzijeva stupnja

Toplinski val koji je zahvatio Španjolsku nastavlja se i ove nedjelje s temperaturama koje u nekoliko pokrajina iznose i više od 45 Celzijevih stupnjeva.
Lifestyle / Flash | 15. 08. 2021. u 15:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Toplinski val koji je pogodio Španjolsku, u subotu je rezultirao rušenjem apsolutnog temperaturnog rekorda u ovoj zemlji, pri čemu je u gradu Montoru u južnoj pokrajini Cordobi izmjereno 47,4 Celzijevih stupnjeva, objavila je u nedjelju državna meteorološka agencija (AEMET).

"Ovo je najviša dosad evidentirana temperatura u Španjolskoj", rekao je u nedjelju glasnogovornik AEMET-a Rubén del Campo, istaknuvši da je riječ o provizornim podacima koji će biti potvrđeni sljedećih dana.

Temperatura, koja je zabilježena u subotu u 17:00 sati po lokalnom vremenu, viša je od prethodnog rekorda zabilježenog na istome mjestu 13. srpnja 2017. Nedugo nakon toga u zračnoj luci u Cordobi zabilježeno je 46,9 Celzijevih stupnjeva.

Toplinski val koji je zahvatio Španjolsku nastavlja se i ove nedjelje s temperaturama koje u nekoliko pokrajina iznose i više od 45 Celzijevih stupnjeva.

Španjolska meteorološka agencija ističe da su ovakve temperature puno više od uobičajenih sezonskih normi i posljedica su vala vrlo vrućeg zraka iz Sjeverne Afrike.

U razdoblju između 2011. i 2020. u Španjolskoj je evidentirano dvostruko više toplinskih valova nego u bilo kojemu od prethodna tri desetljeća.

Znanstvenici smatraju da su učestaliji toplinski valovi neosporna posljedica globalnog zatopljenja i uvjereni su da će se oni postati još učestaliji, dulji i intenzivniji.

Kopirati
Drag cursor here to close