bunker K-35

U Sloveniji za posjetitelje otvoren 'bunker' iz vremena hladnog rata

Lifestyle / Flash | 01. 06. 2017. u 10:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenska općina Kočevje otvorila je u četvrtak za javnost nekoć najstrožu vojnu tajnu iz vremena komunizma, pretvorenu u muzej u kojemu će se turisti moći upoznati s prošlošću iz vremena bivše Jugoslavije.

Za turiste koji će ga moći razgledati tijekom grupnih posjeta otvoren je podzemni vojni objekt "bunker K-35", građen u vrijeme hladnog rata od 1953. do 1957. godine, u koje se je u slučaju napada SSSR-a na Jugoslaviju trebalo iz Ljubljane izmjestiti slovensko političko i vojno rukovodstvo, te voditi operacije protiv okupatora.

"Bunker K-35" čini pola kilometra hodnika i šest soba, smještenih 80 metara ispod zemlje, sa kuhinjama, sobama, sustavom grijanja i zračenja, neprobojnim vratima, električnom mrežom koja se napajala iz generatora dobivenog iz zarobljene njemačke podmornice, te svim onim što je bilo potrebno većem broju ljudi za život u dužem vremenskom razdoblju dok bi potrajale borbe.

Bez pomoći izvana u "bunkeru" se je moglo preživjeti sto dana, čak i u slučaju nuklearnog napada, a sve što je u bunkeru očuvano je u izvornom obliku, a infrastruktura i sistemi, uključujući i "komandno mjesto", još uvijek bi mogli funkcionirati iako su zastarjeli.

Prostore je općina Kočevje malo obnovila i prilagodila za turističke namjene, kao svojevrstan povijesni muzej, nakon što je nedavno objekt preuzela od slovenskog ministarstva obrane i sada je dostupan posjetiteljima.

"Bunker" se nalazi na lokaciji Škrilje, 12 kilometara od Kočevske reke, na grebenu iznad doline rijeke Kupe, a slovenska ga je vojska nakon osamostaljenja države preuzela od nekadašnje JNA.

Prije toga, to je bilo strogo zabranjeno područje, gdje pristup civilima nije bio moguć.

Neki slovenski istraživači tvrde kako je u Sloveniji još 5 sličnih podzemnih objekata za sklanjanje rukovodstva u slučaju napada, iz vremena hladnog rata, među ostalim i dva u okolici Ljubljane, koja međutim nisu bila nikad završena.

Objekti su navodno bili obnovljeni nakon okupacije Čehoslovačke od SSSR-a i drugih članica Varšavskog pakta 1968. godine.

Egzotični muzej u općini Kočevje moći će razgledati skupine od najmanje 12 posjetitelja odjednom, najavila je lokalna turistička zajednica.

Kopirati
Drag cursor here to close