Ljeto na najjače

U sljedećih 15 dana u BiH se očekuje sunčano i vrlo toplo vrijeme

Temperature zraka u prognoziranom razdoblju bit će primjerene ljetnim vrijednostima. Jutarnje u Bosni će se kretati od 13 do 18, a najviše dnevne od 30 do 35 stupnjeva.
Lifestyle / Flash | 06. 08. 2019. u 14:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema prognozama u sljdećih petnaest dana, od 05. do 20. kolovoza, u Bosni i Hercegovini se očekuje sunčano i vrlo toplo vrijeme. 

Krajem tekućeg i sredinom sljedećeg tjedna na području centralne i istočne Bosne moguća je kratkotrajna nestabilnost u vidu poslijepodnevnih pljuskova. 

Temperature zraka u prognoziranom razdoblju bit će primjerene ljetnim vrijednostima. Jutarnje u Bosni će se kretati od 13 do 18, a najviše dnevne od 30 do 35 stupnjeva.

U Hercegovini će biti još toplije s jutarnjim temperaturama od 15 do 20 stupnjeva i najvišim dnevnim od 32 do 37 °C - priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. 

U priopćenju se navodi da preliminarna analiza dostupnih podataka s meteoroloških postaja u Federaciji Bosne i Hercegovine ukazuje na klimatološku ocjenu srpnja: za temperaturu 'toplo', 'vrlo toplo', te 'ekstremno toplo' te za padaline - vrlo raznoliko od 'normalnog', 'vrlo sušnog' do 'vrlo kišovitog' u poređenju s klimatološkim razdobljem 1961.-1990. 

Pri tom je u nekim mjestima zabilježen manji nedostatak padalina u odnosu na uobičajene srpanjske količine, primjera radi u Sanskom Mostu, dok je u Bugojnu ovo bio najkišovitiji juli u posljednjih 50-ak godina od kada postoje službena mjerenja. 

Srednje mjesečne temperature zraka bile su u rasponu od 20,2°C u Bugojnu do 26,5°C u Mostaru, sa anomalijama između 1,0°C na Ivan-sedlu do 2,6 °C u Bihaću. Najveće pozitivno odstupanje zabilježeno je u prvoj i trećoj dekadi mjeseca, dok su anomalije u drugoj dekadi imale negativne vrijednosti. U Bihaću je treća dekada srpnja bila rekordno topla s odstupanjima od 4,9°C u poređenju s klimatološkim prosjekom 1961.-1990. 

Izuzetno topli dani (dani sa srednjom temperaturom većom od dvije standardne devijacije) zabilježeni su na svim meteorološkim postajama. Najviše ih je bilo u Bihaću (4), pri čemu su temperaturne anomalije iznosile od 7 do 9°C. Analiza srednjih temperatura zraka ukazuje na još jedan izuzetak, a to je da je srednja temperatura zraka za srpanj bila niža od lipanjske što se baš ne događačesto, U Sarajevu u posljednjih 50-ak godina dogodilo se par puta, 2003, 1991, 1981, 1979, 1972. itd. – navodi se u priopćenju. 

Količina padalina tijekom srpnja bila je dosta neujednačena. Odstupanja ukupnog zbroja padalina kretala su se od 34 posto u Sanskom Mostu, 182 posto u Bugojnu do 272 posto u Mostaru. U Tuzli je zabilježen rekordan broj dana s kišnim padalinama većim ili jednakim 1mm, priopćeno je iz FHMZ.

Kopirati
Drag cursor here to close