U selima Bjelašnice, Zelengore, Treskavice stanovnici zimuju bez problema

Lifestyle / Flash | 13. 01. 2017. u 11:23 Bisera Džidić

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz planinskih sela u BiH koja su na nadmorskoj visini od 900 do 1.300 metara proteklih dana nije bilo poziva za pomoć u smislu hitnih intervencija nakon obilnih snježnih padavina i ledenih temperatura.

"Stanovnici u 500 planinskih sela na području Zelengore, Maglića, Volujka, Crvnja, Treskavice, Visočice i Bjelašnice, te u dolini Neretve, Ljute i Sutjeske, na sreću nisu imali problema proteklih dana", rekao je Feni predsjednik Kluba ekstremnih sportova Bjelašnica, Ejub Fako, koji je kontaktirao kako kaže u svakom selu po nekog od mještana, a jučer su volonteri ovog kluba posjetili više sela.

Volonteri, članovi Klub ekstremnih sportova pomažu u vanrednim situacijama stanovnicima planinskih sela.

Imaju pet motornih sanjki, terenska vozila i turno skije, koje koriste kad treba stići do sela do kojih su putevi neprohodni.

Članovi Kluba ekstremnih sportova, koji je ranije imao naziv Klub sanjkaša, da dođu do snijegom blokiranih sela, kombiniraju svoja "prijevozna sredstva", zavisno od visine snijega, i konfiguracije terena.

Dijelom motornim sanjkama, turno skijama, a u pomoć priskoči i konjska vuča iz sela da bi se prebacile namirnice.

Jučer su posjetili sela u dolini Ljute, Neretve i Sutjeske, te na području Tjentišta i u Boračkoj dolini.

Mještani su rekli da imaju sve što im treba, jer zima je tek počela, a eventualne nestašice mogu se javiti narednih mjeseci, kad se zalihe potroše.

"Stoljećima je u bosanskim selima bilo uobičajeno se domaćinstva snabdiju namirnicama, ogrjevom i stočnom hranom za šest mjeseci kako bi do ožujka ili travnja kad snijeg okopni imali sve što im je potrebno. Domaćinluk se ogledao i u zalihama hrane i ogrijeva, tako se nekada opstajalo tokom dugih zima kad su ljudi bili prilagođeni na najteže prirodne uvjete", kaže Fako.

Moderna vremena i savremene tehnologije, ali i ograničene financijske mogućnosti su uveliko potisnuli praksu opskrbe zalihama namirnica za više mjeseci. Stoga sada kad su i kraće vrijeme putevi neprohodni javljaju se problemi da treba neku od osnovnih potrepština dostaviti.

"Kako se u selima najbrojnija staračka domaćinstva, često im treba dostaviti lijekove ili očistiti snijeg s krovova. Zbog niskih penzija i drugih minimalnih novčanih primanja stanovnici planinskih sela, među kojima su i brojni povratnici, nisu u mogućnosti da uoči zime kupe sve što im je potrebno za pola godine, odnosno do proljeća", kaže Fako i dodaje kako se prethodnih godina moglo od onih koji ne poznaju prilike stanovništva u planinskim selima pitanje zašto se nisu snabdijeli za cijelu zimu, a ne da im se dostavljaju lijekovi ili namirnice.

Na kraju razgovora Fako kaže da je Klub ekstremnih sportova Bjelašnica povezan s pripadnicima civilne zaštite, gorskih službi spašavanja, turno skijašima, planinarskim vodičima i u slučaju potrebe mogu stići do mještana u selima do kojih su putevi neprohodni.

Lukomir, jedino naseljeno mjesto u BiH iznad 1.300 metara nadmorske visine, je i ovu, šestu zimu zaredom, prazan, jer su njegovi stanovnici u studenom zaključali kuće i sišli u Trnovo, Hadžiće, Sarajevo, gdje će provesti zimu.

Kopirati
Drag cursor here to close