Ukidaju se administrativne barijere

Građani RS-a od sad lakše do oružja

Naime, brišu se odredbe koje su, kao jedan od uvjeta za nabavljanje oružja, propisivale pribavljanje uvjerenja da se protiv osoba ne vodi prekršajni postupak.
Lifestyle / Flash | 28. 03. 2019. u 18:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Republici Srpskoj (RS) utvrđene su i izmjene i dopune Zakona o oružju i municiji, kojima se dodatno ukidaju administrativne barijere kada su u pitanju uvjeti za nabavljanje oružja. 

Naime, brišu se odredbe koje su, kao jedan od uvjeta za nabavljanje oružja, propisivale pribavljanje uvjerenja da se protiv osoba ne vodi prekršajni postupak. 

Iz entitetske vlade je priopćeno da „navedene odredbe nisu ostvarile svoju svrhu u praksi, a istovremeno su građane izlagale dodatnom trošku“. 

Pored navedenog, a kada je u pitanju oduzimanje oružja fizičkim osobama, ocijenjeno je da je predmetne odredbe potrebno drugačije definirati, prvenstveno iz razloga jer se u praksi pokazalo da se građanima koji su učinili prekršaj u određenim slučajevima i uredno platili novčanu kaznu, primjenom konkretnih odredaba, oduzimalo oružje koje je u mnogim slučajevima bilo obiteljsko nasljeđe, trofej i slično. 

S tim u vezi, predložena su određena zakonska rješenja koja će dati mogućnost Ministarstvu da cijeni određene slučajeve i svrsishodnost oduzimanja oružja, a to istovremeno neće uticati na sigurnost osoba i imovine. 

U tom bh. entitetu trebao bi biti uveden i novi prekršaj - neprijavljivanje prekršaja javnog reda i mira. 

Predložen je, kako navode iz entitetske vlade, prvenstveno iz razloga jer se u proteklom razdoblju događalo da su u javnosti u RS i regiji objavljivani snimci i drugi dokazi o činjenju raznih prekršaja javnog reda i mira, s obilježjem nasilja, za koje su odgovorne službene osobe imale određena saznanja u trenutku činjenja ili neposredno nakon činjenja, ali nisu učinila ništa da bi učinitelji prekršaja bili kažnjeni, a njihovo ponašanje ocijenjeno kao društveno neprihvatljivo i kažnjivo. 

Ovaj novi prekršaj definiran je izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, koji je danas utvrdila entitetska vlada. 

Predloženim zakonom, između ostalog, definira se odgovornost za prekršaje ugostitelja kao poduzetnika, te preciznije se propisuju određeni prekršaji javnog reda i mira. 

Kopirati
Drag cursor here to close