Ususret ljetu

U posljednjih 18 godina siječanj 2017. bio najhladniji, a srpanj 2012. najtopliji

Prosječna temperatura na godinu najviša je bila 2007. godine i iznosila je 12,6 stupnjeva , a najniža 2011. godine 10,9 stupnjeva .
Lifestyle / Flash | 13. 05. 2019. u 09:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:  Bljesak.info / Rashlađivanje u Mostaru

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine je u suradnji s Federalnim hidrometeorološkim zavodom BiH i Republičkim hidrometeorološkim zavodom RS osigurala podatke o temperaturama zraka i atmosferskim padalinama za period 2000- 2018.

Izvještaj prikazuje godišnji prosjek temperatura zraka i padalina, njihov razvoj u određenom vremenskom razdoblju, i odstupanja od dugoročnog prosjeka na nivou države.

Pored prosječnih vrijednosti, stopa i prostorna distribucija promjena temperature i padavina su važni za određivanje kapaciteta prirodnih ekosustava da se prilagode klimatskim promjenama.

Prema tom izvještaju npr. prosječna najviša temperatura u svibnju bila je prošle godine, 18 stupnjeva , a najniža 2004. godine 13,6 stupnjeva .

Prosječna temperatura na godinu najviša je bila 2007. godine i iznosila je 12,6 stupnjeva , a najniža 2011. godine 10,9 stupnjeva .

Najniža prosječna mjesečna temperatura zabilježena je u siječnju 2017.godine, a najviša prosječna mjesečna temperatura bila je u srpnju 2012. i iznosila je 24,4 stupnja.

Promjene temperature i padalina promatrane tijekom dužeg vremenskog razdoblja su jedan od dokaza efekata klimatskih promjena, što je posebno izraženo u posljednjih nekoliko desetljeća.

Iz Agencije za statistiku BiH navode kako treba uzeti u obzir da prosječne vrijednosti temperatura i padalina doprinose lakšem općem pregledu vrijednosti i praćenju trendova, ali i da taj pristup nosi sobom i neizbježno gubljenje prikaza minimalnih i maksimalnih vrijednosti padalina i temperaturnih skokova, koji imaju jak utjecaj tijekom kraćeg razdoblja u godini.

Kopirati
Drag cursor here to close