Oživljavanje povijesti

U Parizu izloženi slavni vagoni Orient-Expressa

Glavni plan je vratiti na tračnice luksuzni vlak koji bi vozio do Bospora.
Lifestyle / Flash | 17. 09. 2018. u 08:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slavni vagoni iz 20-ih godina prošlog stoljeća izloženi su ovog vikenda u Parizu povodom Dana europske baštine, nakon što ih je francuska državna željeznička tvrtka SNCF detaljno obnovila.

Tri vagona-restorana Orient-Expressa oživjela su povijest jednog od vjerojatno najpoznatijih vlakova u povijesti koji je od 1883. do 1997. putovao između Pariza i Istanbula. Linija je prolazila i kroz Zagreb, a za njezine putnike je 1925. sagrađen hotel Esplanade.

U tim vagonima koji su inspirirali britansku spisateljicu Agathu Christie lako je zamisliti putnike u elegantnim Charleston haljinama i frakovima.

Na pariškom kolodvoru se mogu razgledati i drugi slavni vagoni, poput onih od Plavog vlaka koji je išao od Pariza do Azurne obale, Zlatne strijele koja je od francuske prijestolnice išla do Londona, te Sjeverne zvijezde koja je od tamo putovala do Amsterdama.

“Za njihovu restauraciju smo proučavali arhive kako bi pronašli originalne nacrte i uzorke”, otkrio je Guillaume de Saint Lager, izvršni direktor društva Orient-Express koje upravlja baštinom te linije.

“Za to smo pozvali iznimne zanatlije”, dodao je, ne želivši otkriti trošak. Sedmi vagon se i dalje restaurira.

Ti će povijesni vagoni izaći iz pariškog kolodvora kako bi sudjelovali na drugim izložbama i konvencijama.

SNCF je otkupio brend Orient-Expressa od tvrtke Sleeper Company nakon što je 1977. stala izravna linija za Istanbul. No ta kompanija nije poduzela ništa dok 2011. nije počela otkupljati vagone tog slavnog vlaka.

Izložba u Institutu arapskog svijeta je 2014., godinu dana prije početka restauracije, privukla više od 250 tisuća ljudi.

SNCF plaća obnovu vagona i planira profitirati od nje. Prošle godine je 50 posto brenda prodao lancu AccorHotels koji pod tim imenom planira otvoriti luksuzne hotele. Prvi bi trebao biti otvoren krajem 2019. u Aziji “na mjestu koje je poprilično ludo”, otkriva de Saint Lager.

No glavni plan je vratiti na tračnice luksuzni vlak koji bi vozio do Bospora.

Bit će potrebno “uzeti najbolje iz prošlosti kako bi se stvorilo nešto što je suvremeno” prilagodbom modernim vagonima za spavanje, dodao je direktor, priznavši da je zasad prerano govoriti o tome.

Kopirati
Drag cursor here to close