Velika akcija

U Neumu održana tradicionalna ronilačka akcija čišćenja podmorja

Lifestyle / Flash | 29. 05. 2017. u 08:29 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Neumu je u subotu održana tradicionalna ronilačka akcija čišćenja podmorja u organizaciji Hrvatskog ronilačkog kluba Neum.

''U dvanaest godina održali smo preko stotinu ronilačkih akcija, što u Neumu, što u gostovanjima kod naših prijateljskih ronilačkih klubova“'', za Dnevnik.ba je izjavio Ante Džono, predsjednik HRK Neum dodajući kako su u ovom klubu izuzetno zadovoljni odzivom ronilačkih klubova na eko akcije čišćenja podmorja što mogu zahvaliti odličnim prijateljskim odnosima na kojima i počiva uspjeh ove podvodne priče.

Na ovogodišnjem ronilačkom eko susretu, u Neumu se našlo devet klubova iz Hrvatske i BiH, redom RK Dubrovnik, RK Periska Ploče, RK Leut Blace, Sportsko ekološka udruga Hercegovina Mostar, RK Buško jezero, RK Shrek vidra Ljubuški, RK Neretva Metković, RK Hvidra Split te RK Župa dubrovačka Mlini.

Što se onečišćenja tiče, višegodišnji akteri neumske ronilačke akcije primijetili su kako je otpada manje, no Džono ističe kako još uvijek čistoća podmorja nije na zadovoljavajućoj razini.

''Istina je da se zadnjih godina onečišćenje smanjilo, no i danas nalazimo dosta krupnog otpada na morskom dnu, kao što su ležaljke, plažni program, različite vrste ambalaže i slično'', izjavio je predsjednik neumskog ronilačkog kluba.

Najveći krivac za takvu situaciju je naravno čovjek sa svojom nebrigom i nekulturom, no Džono naglašava kako na neumski zaljev zbog prirodne zatvorenosti poluotokom Pelješcom veliki utjecaj ima i rijeka Neretva iz koje za vrijeme maestrala u maleni akvatorij dolazi različit otpad.

Na prirodni tijek morskih struja koje nanose otpad iz riječnih tokova, ljudski faktor ne može utjecati, no iz HRK Neum zato apeliraju na Općinske službe da se više angažiraju u održavanju neumskih plaža, osobito u ljetnim mjesecima kada nesavjesnost kupača za sobom ostavlja najviše otpada.

''U Neumu bi godišnje trebale biti barem dvije ronilačko ekološke akcije, no nažalost ograničeni smo financijskim sredstvima“'', izjavio je Džono za Dnevnik, nastavljajući kako su ipak ovaj put, nakon godina praznih obećanja, dobili nešto konkretnije jamstvo od strane Općine Neum glede pomoći u organizaciji ovakvih akcija.

Srećom, uvijek se nađu oni koji su svjesni važnosti održavanja čistoće podmorja jedinog izlaza BiH na Jadransko more, njima je HRK Neum osobito zahvalan. Ove godine to su bili Turistička zajednica HNŽ, Grand Hotel Neum, Općina Neum, Hotel Porat, Granična policija Neum te Udruga građana Mare Nostrum Neum.

Unatoč standardnim problemima s kojima se muči većina jednako plemenitih inicijativa u našoj državi, HRK Neum, najviše svojom zaslugom i njegovanjem odnosa sa prijateljskim klubovima iz RH i BiH, već dvanaest godina uspijeva organizirati eko akcije čišćenja najvažnijeg prirodnog resursa Neuma.

Stoga bi Neum kao Općina, ali i FBiH čiji proračun ovaj komadić morskog žala dobrano puni, morali biti zahvalni kako neumskom klubu tako i svakom pojedinačnom roniocu koji odluči zaroniti u neumsko plavetnilo te ga učiniti blistavijim na zadovoljstvo i korist svih onih koji od Neuma i u Neumu uživaju.

Kopirati
Drag cursor here to close