Altruist

U Mostaru obilježen Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada

Lifestyle / Flash | 14. 06. 2016. u 12:29 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom 12. lipnja Svjetskog dana borbe protiv dječjeg rada, Udruga 'Humanitarna organizacija Altruist' u sklopu koje djeluje Dnevni centar za djecu uključenu u život i/ili rad na ulici, i za djecu koja su u riziku da to postanu, organizirala je u petak 10.06.2016. i ponedjeljak 13.06.2016., edukativno - kreativne radionice za korisnike usluga centra.

Na radionicama djeci su predstavljena prava koja su im zajamčena po Konvenciji o dječjim pravima, te zakonske regulative FBiH koje sadrže odredbe zakona vezane za dječji rad, te postupanja u slučajevima kršenja zakona.

Djeci je skrenuta pozornost i na obveze koje proizlaze iz tih prava i zakona, a koje su važne za preveniranje i otklanjanje teškog stanja u kojem se ova ranjiva populacija nalazi. Edukativne radionice provedene s djecom su bile interaktivnog karaktera, gdje su djeca razgovarala o svojim pravima, o njihovim uvažavanjima i mogućim kršenjima tih prava u njihovoj široj ili užoj okolini.

Glavni zaključak koji je proistekao s radionica jeste da su obrazovanje i školske aktivnosti ključni čimbenik u borbi protiv dječijeg rada i izrabljivanja.

Inače, Dnevni centar za djecu je projekt koji se od listopada 2011. godine implementira u Udruzi 'Humanitarna organizacija Altruist' na inicijativu donatora organizacije Save the Children, u partnerstvu sa Centrom za socijalni rad Grada Mostara.

Na području Mostara predstavlja jedino organizirano mjesto pružanja pomoći djeci ulice i djeci koja su u riziku da to postanu. Svrha Dnevnog centra je poduzimati pozitivne korake u osiguravanju zaštite i pružanja pomoći djeci. Rad se bazira na rad unutar Dnevnog centra i rad na terenu.

Korisnici svakodnevno imaju najmanje jedan obrok, mogućnost kupanja, pranja odjeće, dobivanje čiste odjeće i obuće, mogućnost sudjelovanja u društveno- edukativnim, kreativnim, savjetodavni, preventivnim radionica kojima je svrha opismenjavanja, resocijalizacije, jačanja njihovog samopouzdanja, samopoštovanja, razvijanja osnovnih životnih navika.

Kopirati
Drag cursor here to close