Nema volje

Život osoba s invaliditetom u Mostaru: Novac nije problem, bitna je volja

U Mostaru obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom
Lifestyle / Flash | 01. 12. 2017. u 13:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u petak je u Mostaru upriličena izložba radova štićenika udruga i organizacija koje djeluju i skrbe za osobe s invaliditetom.

Djelatnik Caritasa iz Mostara Radoslav Dodig rekao je kako na području Gradu Mostar djeluje više od deset različitih organizacija koje skrbe za osobe s invaliditetom, a većina njih je nastala samoinicijativno iz potrebe određene životne sredine i određene skupine korisnika.

"Nažalost, zbog neorganizirane državne skrbi na županijskoj, federalnoj i državnoj razini bili smo prisiljeni samoinicijativno djelovati. Svaka naša ustanova u opisu svojih djelatnosti ima kreativne radionice, u tim radionicama rukama naših korisnika izrađuju se rukotvorine koje se prodaju i tako se financiramo",  kazao je Dodig.

Istaknuo je kako društvo stalno govori o negativnim stvarima, o onome što osobe s invaliditetom ne mogu, stoga spomenute udruge nastoje prezentirati što, zapravo, osobe s invaliditetom mogu kada im se dade vremena i prostora.

"Potrebe osoba s invaliditetom su svakodnevne. Budimo otvoreni i spremni pomoći svaki dan, a ne samo na Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Novac nije problem, bitna je volja, jer ako netko ima volju naći će i način", poručio je Dodig.

Na izložbi postavljenoj u Mepas Mallu svoje radove predstavili su štićenici Centra 'Los Rosales', Udruženja 'Ružičnjak', Udruge 'Vedri osmijeh' Mostar, Udruženja 'Sunce', Rehabilitacijskog centra 'Sveta Obitelj', Caritasove radionice 'Nazaret', Socijalnog poduzeća 'Rad-dar' d.o.o. Mostar, Udruge za Downov sindrom Mostar, Osnovne škole za djecu s posebnim potrebama Mostar, Caritasove radionica 'Emanuel', Socijalnog poduzeće 'VedriMo' d.o.o. Mostar, Udruga 'In Spe'.

Inače, Glavna skupština Ujedinjenih naroda je u listopadu 1992. godine na zajedničkoj sjednici, održanoj radi obilježavanja desetljeća osoba s invaliditetom (1983. – 1992.), usvojila rezoluciju kojom je 3. prosinca proglašen Međunarodnim danom osoba s invaliditetom.

UN-ovo Povjerenstvo za ljudska prava pozvala je zemlje članice na obilježavanje tog datuma s ciljem postizanja jednakosti u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.

Kopirati
Drag cursor here to close