Pregled rudarstva

U Kreševu simpozij posvećen rudarstvu na području Lepeničke doline

Lifestyle / Flash | 02. 12. 2016. u 14:25 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rudarstvo, metalurgija i geonaslijeđe Kreševa, Kiseljaka i Fojnice, tema je dvodnevnog simpozija koji se danas započeo s radom u Kreševu.

''Cilj nam je osvijetliti rudarstvo, metalurgiju i geonaslijeđe na području Lepeničke doline, odnosno općina Kreševa, Fojnice i Kiseljaka. Inače kompletno to područje spada u jedan rudarski bazen koji datira od najstarijih vremena'', kazao je Feni moderator simpozija Milo Jukić.

Za Kreševo, Fojnicu i Kiseljak, po njegovim riječima, rudarstvo je uvijek bilo prisutno i postoje čak i tragovi rimskog rudarstva.

''U srednjem vijeku su praktično Kreševo i Fojnica bile najveće varoši u tadašnjoj Bosni, pa i u vrijeme osmanlijske vladavine tim dijelom BiH, koji je zauzet 1463. godine. Te dvije općine stasale su na rudarstvu i obradi metala. Kiseljak je nešto mlađe naselje i po svom položaju svako ima stvari kojima će biti posvećena pozornost  tijekom ovog skupa'', dodao je Jukić.

Sudionici simpozija će napraviti povijesni pregled rudarstva i obrade metala, uzimajući u obzir i današnje resurse i staviti to u određeni odnos koji bi se eventualno mogao pretvoriti u pretpostavke za nastavak te tradicije.

Sudionici skupa su iz BiH, Hrvatske, a u goste im iz Njemačke dolazi i Friedrich Naumann iz Instituta za proučavanje djela Georgijusa Agricole. Inače, Georgijus Agricola je autor 'De re metallice', raritetnog djela, koje se čuva u Franjevačkom samostanu u Kreševu, a na svijetu postoji samo još jedan primjerak tog izdanja.

''Kada je riječ o području Kreševa dosta se ulaže u istraživanja, pogotovo kada je riječ o rudarstvu. Postoji i dalje nekoliko aktivnih rudnika, a danas su to uglavnom nemetali. U srednjem vijeku i u osmanlijsko doba to su bili metali, ali se vremena i potrebe mijenjaju, pa je nakon Drugog svjetskog rata u prvom planu bila ruda barita koja se sada gotovo i ne eksploatira'', naveo je Jukić.

Što se tiče Kiseljaka u prvom planu su mineralne vode koje su također produkt biološkog sastava tla na ovom području, o čemu će također nekoliko izlagača dati svoje viđenje u vezi sa stanjem i perspektivama u smislu razvoja ovog kompletnog područja.

Organizatori simpozija su Općina Kreševo i Zavičajna udruga 'Kreševski citrin'.
Osim izlaganja, posjetitelji će imati priliku posjetiti izložbu rudarskih, topioničarskih i kovačkih maketa Ante Buzuka, zatim zbirku minerala, ruda i kristala Zavičajne udruge 'Kreševski citrin', te Muzej Franjevačkog samostana u Kreševu.

Kopirati
Drag cursor here to close