Idete li?

Europa otvara granice - gdje, kada i kako putovati?

The Guardian je napravio popis i trenutno stanje uvjeta za putovanje.
Lifestyle / Flash | 26. 05. 2020. u 11:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Demlje diljem Europe počele su s ublažavanjem mjera restrikcije koje se tiču putovanja i granica te se pripremaju za povratak domaćih i stranih gostiju, piše The Guardian. Putovanja među između zemalja mogla bi se odvijati između onih država koje imaju sličnu epidemiološku situaciju.

Estonija, Litva i Latvija tako su već stvorile “putnički balon” te su otvorile međusobne granice. The Guardian je napravio popis i trenutno stanje uvjeta za putovanje.

Albanija

Za strane turiste granice bi se trebale otvoriti 1. lipnja. A tada bi se trebali otvoriti i neki hoteli te plaže. Već su otvorene neke trgovine i restorani, a javni promet trebao bi tijekom sljedećeg mjeseca postepeno se vraćati u normalu.

Austrija

Prvo će otvoriti granice za osobe koje dolaze iz susjednih zemalja sa sličnom epidemiološkom situacijom – Njemačkom, Švicarskom, Lihtenštajnom, Češkom, Slovačkom i Mađarskom. Još uvijek ne funkcionira željeznički promet između Austrije, Italije, Slovenije, Švicarske i Češke. Do 31. svibnja aerodrome u Beču, Innsbrucku i Salzburgu bit će otvoreni, ali s ograničenim prometom. Restorani i barovi su otvoreni, a hoteli će početi s radom od lipnja. Prilikom ulaska u zemlju potrebno je predočiti zdravstveni certifikat kojim se potvrđuje da osoba nema koronavirus. Ako osoba koja ulazi u zemlju nema taj certifikat, mora se samoizolirati 14 dana. Testiranje je moguće obaviti na aerodromu u Beču po cijeni od 190 eura.

Belgija

Belgija namjerava otvoriti vrata za strane turiste do 15. lipnja, a očekuje se da će konačna odluka biti donesena krajem svibnja. Javni prijevoz radi, a putnici moraju nositi maske. Trgovine su počele raditi, muzeji će otvoriti 18. svibnja, a od 8. lipnja počet će raditi kafići, restorani, neke turističke atrakcije te manji eventi na otvorenom. Trenutno, svatko tko ulazi u zemlju mora ići u samoizolaciju u trajanju od 14 dana.

Bosna i Hercegovina

U Bosni i Hercegovini je ukinuta mjera samoizolacije po ulasku u zemlju, ali je ulazak stranih državljana moguć́ samo u slučaju poslovnih aktivnosti ili ukoliko se radi o porodicama preminulih koji mogu da uđu u zemlju kako bi prisustvovali sahrani.

U oba slučaja neophodno je da imaju negativan test na virus korona star ne više od 48 sati, kao i da se jave nadležnoj zdravstvenoj ustanovi u općini u koju odlaze.

Otvaranje granica ove države za strance najavljeno je za prvi lipanj.

Bugarska

Od 1. lipnja očekuje se da će se otvoriti granice s Grčkom i Srbijom. Otvoreni su neki hoteli i bazeni, a dopušteno je prakticiranje individualnih sportova. Otvorene su i neke tržnice te barovi na otvorenom, a restorani će se otvoriti od 1. lipnja. Dozvoljeni su odlasci u planine i nacionalne parkove.

Hrvatska

Otvorene su neke granice s ograničenjem. Stranci koji imaju nekretnine, brodove ili članove bliske obitelji, te turisti s rezervacijama mogu ući u zemlju. Parkovi, plaže, trgovine, muzeji, hoteli, restorani I barovi su otvoreni, kao i dio javnog prijevoza. Neke od domaćih i međunarodnih zračnih linija također funkcioniraju.

Cipar

U period od 9. lipnja i 13. srpnja planira se postupno otvaranje zračnih i morskih luka. Ne zna se kada će se otvoriti granice za turiste. U period od 21. svibnja do 9. lipnja postupno se otvaraju kafići i restorani. Otvoreni su neki hoteli, a muzeji će započeti s radom od 1. lipnja. Parkovi, trgovi i marine bit će otvoreni od 21. lipnja.

Češka

Od 15. lipnja očekuje se otvaranje granica s Austrijom i Njemačkom. Otvorene su trgovine, restorani na otvorenom, pubovi, muzeji i druge kulturne institucije. A dozvoljena su i okupljanja do 100 ljudi. Hotel i kampovi su otvoreni od 25. svibnja.

Danska

Danska vlada donijet će 1. lipnja odluku o putovanjima te otvaranju granica. Otvoreni su aerodrome u Copenhagenu i Billundu. Trgovine, parkovi i dio hotela je otvoren, a radi i javni prijevoz. Restorani i barovi su otvoreni od 18. svibnja. Kina i kazališta otvorit će se nakon 8. lipnja.

Estonija, Litva, Latvija

Trenutno su omogućena putovanja samo između ove tri zemlje međusobno.

Finska

Još uvijek se ne zna kada će se otvoriti granice za turiste. Od 1. lipnja otvaraju se barovi i kulturne institucije, a trgovine i restorani su već ranije započeli s radom. No mnogi hoteli i skijališta ostaju zatvoreni.

Francuska

Od 15. lipnja otvorit će se granice sa Švicarskom i Njemačkom. Trenutno svi koji ulaze u zemlju moraju u samoizolaciju u trajanju od 14 dana. Javni prijevoz je profunkcionirao, a putnici koji ga koriste moraju nositi maske. Otvorene su neke trgovine, a restorani i barovi otvorit će se najranije od 1. lipnja. Do tada će ostati zatvoreni i većina muzeja, plaža i parkova.

Njemačka

Granice su otvorene s Luxemburgom, a od 15. lipnja planira se otvaranje granice sa Švicarskom, Francuskom i Austrijom. Trenutno svi koji ulaze u zemlju moraju u samoizolaciju u trajanju od 14 dana, s iznimkom onih koji dolaze iz EU, šengenske zone i Velike Britanije. Otvorene su trgovine, restorani i neki hoteli. Veliki događaji poput festivala bit će mogući nakon kolovoza.

Grčka

Premijer Kyriakos Mitsotakis najavio je za 15. lipnja početak turističke sezone, no mnogi međunarodni letovi neće krenuti prije 1. srpnja. Trenutno svi koji ulaze u zemlju moraju u samoizolaciju u trajanju od 14 dana, no to će najvjerojatnije biti ukinuto od 15. lipnja kada će se uvesti testiranja pri dolasku. Trenutno funkcionira 50 posto domaćih letova i promet morem, a dopušteno je putovanje na otoke. U javnom prijevozu i trgovinama obavezno je nošenje maski. Otvoreni su barovi i restorani, a tijekom lipnja otvarat će se trgovački centri. Kina, zabavni parkovi, igrališta i sportski tereni. Hoteli će početi s otvaranjem od 1. lipnja. Ovog ljeta najvjerojatnije neće biti većih okupljanja poput festivala.

Mađarska

Mađarska je otvorila granice s Rumunjskom, a od 15. lipnja otvorit će i s Austrijom te možda Slovenijom. Obavezno je nošenje maski u trgovinama te javnom prijevozu. Otvoreni su i parkovi, barovi i restorani.

Island

Do 15. lipnja očekuje se ublažavanje mjera vezanih uz međunarodne dolaske. Prilikom ulaska u zemlju bit će obavezno testiranje ili 14-dnevna samoizolacija. Stranci će također morati skinuti i aplikaciju za praćenje. Većina hotela, restorana, noćnih klubova, teretana i trgovina je otvorena. Dozvoljena su i okupljanja do 200 ljudi.

Italija

Granice za strane turiste otvorit će se 3. lipnja. Barovi, restorani i muzeji su otvoreni. U lipnju će se otvoriti i neki hoteli. Pokrenut je dijelom i željeznički promet unutar zemlje. Sicilija je objavila da će subvencionirati putovanja za domaće i strane turiste jednom kad bude siguran dolazak

Luxemburg

Otvorena je granica s Njemačkom. A nošenje maski u javnom prijevozu i supermarketima je obavezno.

Malta

Još uvijek se ne zna kada će se otvoriti granice za turiste. Krajem svibnja očekuje se otvaranje aerodrome. Trenutno svi koji dolaze u zemlju moraju u samoizolaciju u trajanju od 14 dana. Nošenje maski u javnom prijevozu i supermarketima je obavezno. Otvoreni su neki restorani i trgovine, a hoteli će otvoriti početkom lipnja.

Nizozemska

Otvorene su granice za turiste iz šengenske zone, a nakon 15. lipnja i za ostale. Trgovine i neki hoteli su otvoreni. Od 1. lipnja s radom će početi restorani i barovi na otvorenom, kazališta, muzeji i kina. Nakon 1. rujna bit će dozvoljeni koncerti i festivali s više od 100 ljudi.

Norveška

Od 15. lipnja očekuje se da će se otvoriti granice s drugim nordijskim zemljama. Otvoreni su neki hoteli i trgovine.

Poljska

Otvaranje granica za turiste očekuje se od 13. lipnja. Mjere ograničenja su olabavljene od 4. svibnja, a još uvijek je obavezno nošenje maski na javnim prostorima.

Portugal

Ministar turizma Augusto Santos Silva rekao je 22. svibnja da su turisti dobrodošli. Popuštanje mjera razlikuje se od regije do regije. A javni transport u zemlji radi u ograničenom kapacitetu.  Otvorene su plaže, kampovi te u smanjenom opsegu restorani I barovi.

Rumunjska

Otvorena je granica s mađarskom. Hoteli, neke trgovine, muzeji i restorani su započeli s radom.

Slovačka

Još uvijek se ne zna kada će se otvoriti granice za turiste. Trenutno svi koji dolaze u zemlju moraju u samoizolaciju u trajanju od 14 dana te najaviti dolazak 72 sata unaprijed. Javni prijevoz funkcionira. A otvorene su trgovine, tržnice, barovi, restorani, muzeji i galerije.

Slovenija

Do 1. lipnja očekuje s otvaranje granice s Mađarskom. Svi koji dolaze iz zemalja izvan EU moraju u samoizolaciju u trajanju od sedam dana. Otvorene su trgovine, manji hoteli, barovi i restorani na otvorenom.

Španjolska

Od srpnja postupno će se otvarati granice za međunarodne turiste, a putovanje unutar zemlje bit će dozvoljeno od 22. lipnja. Trenutno svi koji dolaze u zemlju moraju u samoizolaciju u trajanju od 14 dana.

Švedska

Otvorene su granice za one koji dolaze iz zemalja EU i Velike Britanije, a za ostale su zatvorene do 15. lipnja.

Švicarska

Od 15. lipnja otvaraju se granice s Njemačkom, Francuskom i Austrijom. Otvoreni su hoteli, trgovine i restorani na otvorenome, prenosi Index.

Kopirati
Drag cursor here to close