Imenjaci

U Hrvatskoj živi 18 Josipa Broza i 16 Anta Pavelića

Lifestyle / Flash | 24. 04. 2016. u 14:08 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hrvatskoj živi 18 ljudi sa imenom Josip Broz i 16 koji se zovu Ante Pavelić i svi imaju dogodovštine zbog imena koje nose, prvi, imenjaci nekadašnjeg predsjednika Jugoslavije, uglavnom ugodne, a drugi, imenjaci zloglasnog ustaškog vođe, i ne baš ugodne.

Jedan od Josipa Broza kaže da mu nikada nije padalo na pamet da promijeni ime.

"I da se opet rodim, volio bih se isto zvati", rekao je Josip Broz /63/ iz Našica, čiji su roditelji htjeli da se zove Stjepan, ali je sveštenik na krštenju predložio da se zove Josip, po stricu.

Za današnji zagrebački Večernji list o zgodama sa imenom govorio je i Josip Broz /60/ iz Sesveta, koji je zbog poznatog imena i prezimena najbolje dočekivan u Srbiji, gdje je služio vojsku, i na Kosovu, gdje je odlazio poslom.

"U jednoj 'birtiji' u Slavonskom Brodu kada se doznalo moje ime i prezime vlasnici su isti tren zatvorili 'birtiju' za ostale goste, kazavši da im je u gostima Josip Broz, pa slave", priča ovaj Broz.

Imenjaci  ustaškog vođe bili su manje susretljivi prema novinarima, ali su dvojica pristala da razgovaraju o svom imenu.

Ante Pavelić iz Starih Mikanovaca ispričao je da nije oduvijek nosio ovo ime.

"Rođen sam na dan svetog Ante i prije je bio običaj da se djeci, kada su rođena u te dane daju imena svetaca na čiji su dan rođena", rekao je ovaj Pavelić, čiji se otac bojao dati mu ime Ante, pa ga je nazvao Petar.

Iz principa, zato što je rođen na dan svetog Ante, on je 1989. godine promijenio ime Petar u Ante.

"Da nisam rođen na taj dan, ime sigurno nikada ne bih mijenjao, ostao bih Petar", kaže Ante i dodaje da, iako nosi ovo ime i prezime, nikada to nije povezivao sa NDH i ustaškim vođom.

Jedan drugi Ante Pavelić priča da je od rođenja bio u nezgodama zbog imena i prezimena, te da je prije 40-ak godina silom bio prinuđen da promijeni prezime, piše Srna.

Ante Pavelić iz Vukovara tvrdi da su ga, nakono što se Titu žalio zbog posla, zovnuli iz opštine i naredili da promijeni prezime.

Uzeo je majčino prezime Knežević, ali je 1992. godine vratio prezime Pavelić.

"I danas kad me negdje prozovu svi se okreću kao da vide bijelu vranu. Mnogi ostanu i nevjerici kada im kažem kako se zovem", dodaje ovaj Ante Pavelić.

Kopirati
Drag cursor here to close