Zabrinjavajući podaci

U Hrvatskoj raste smrtnost od raka prostate

Lifestyle / Flash | 22. 11. 2016. u 12:59 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javno-zdravstvena akcija "Sve za njega" predstavljena je u utorak u Školi narodnog zdravlja "Andrija Štampar" u Zagrebu radi podizanja svjesnosti o raku prostate, od kojega u Hrvatskoj umire sve više muškaraca.

Akcija je predstavljena na konferenciji za novinare na kojoj je upozoreno da su prošle godine u Hrvatskoj od raka prostate umrla 824 muškarca, što je porast od gotovo deset posto u odnosu na 2014.

Akcija "Sve za njega" pokrenuta je u studenom - mjesecu muškog zdravlja s ciljem podizanja svjesnosti o važnosti ranog otkrivanja raka prostate te poboljšanja kvalitete liječenja oboljelih.

Predsjednik Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate Egidio Ćepulić podsjetio je da je rak prostate drugi najčešći karcinom po pojavnosti kod muškaraca te treći uzrok smrti od raka u Hrvatskoj. Riječ je, kaže, o poraznim podacima s obzirom da se rak prostate dijagnosticira vrlo lako mjerenjem prostata specifičnog antigena (PSA) iz krvi, a u ranoj fazi je gotovo 100-posto izlječiv operacijom ili zračenjem.

Željko Kaštelan, predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb, istaknuo je važnost urološkog pregleda jednom godišnje i određivanja PSA u krvi za sve muškarce starije 40 godina.

"Dobna granica za prvo kontroliranje PSA, koja je nekada bila 50 godina, pomaknuta je na 40 godina. Posebno se preporuča pregled onima koji su imali problema s upalama prostate, upalama mjehura ili onima koji koji u obitelji imaju nekoga tko je bolovao od raka prostate", rekao je Kaštelan.

Kopirati
Drag cursor here to close