Prava za oboljele

U HNŽ-u raste broj djece oboljele od šećerne bolesti

Lifestyle / Flash | 28. 12. 2015. u 20:34 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U porastu je broj djece oboljele od dijabetesa u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Neke procjene govore da je ranije na godišnjoj bazi u prosjeku petoro djece tražilo liječničku pomoć. Danas je stanje posve drukčije, mjesečno se kod dvoje do troje djece dijagnosticira dijabetes. Nažalost, liste lijekova i ortopedskih pomagala u Hercegovini ne prate taj trend, te su sredstva koja su potrebna jednom dijabetičaru u nadzoru bolesti jako ograničena.

U Juvenilnom dijabetičkom društvu Mostar, koje broji oko devedesetoro djece dijabetičara, razočarani su popisom ortopedskih pomagala u HNŽ-u. Od ove godine pomaka ima, ali nisu dostatni. Primjerice, dijete dijabetičar razinu glukoze u krvi treba mjeriti oko 10 puta dnevno. Jedna kutija, ovisno o proizvođaču, s 25 trakica košta i do tridesetak maraka.

"Najmanje 300 maraka treba samo za trakice mjesečno, inzulin se dobiva preko Zavoda", objašnjava za FTV Dragana Milas, predsjednica Juveninog dijabetičkog društva Mostar.

Zavod sufinancira trakice s 30 maraka mjesečno, penove sa 60 maraka za 12,odnosno 24 mjeseca. Svakih 5 godina s 4000 maraka pomaže iniciranje inzulinske pumpe, ali ne i potrošni materijal, također vrlo skup - na mjesečnoj osnovi i do 350 maraka. Svjesni su, ističu u Zavodu, da su sredstva od milijun i 400 tisuća, koliko izdvajaju za ortopedska pomagala, nedostatna.

Glasnogovornica Zavoda za zdravstveno osiguranje HNŽ-a Alenka Ban kazala je da se na godišnjoj razini preko 12 milijuna troši na lijekove za osiguranike, kao i da se zdravstvene ustanove financiraju sredstavima Zavoda.

"Trudili smo se da ta lista bude što je moguće pravednija, da obuhvati što je moguće veći broj dijagnoza", naglasila je ona.

No, roditelji djece dijabetičara žele jednaka prava, tim više jer su u Kantonu Sarajevo ili Tuzli, ističu, djeci dijabetičarima osigurana sva potrebna sredstva

Milas kaže kako bi lista ortopedskih pomagala trebala biti svugdje ista. Također, i novac bi trebalo rasporediti: "Mi imamo i manje djece u odnosu na Sarajevo".

Ništa bolja situacija nije ni za odrasle dijabetičare. U tijeku je osnivanje Udruga koja bi ih trebala okupiti i pokušati se izboriti za njihova prava. Trenutačno se radi na evidentiranju oboljelih, a oni se mogu prijaviti.

Mislav Stapić je u Inicijativnom odboru za osnutak Udruge dijabetičara Mostar. Kaže kako je svima na raspolaganju Facebook stranica Udruga dijabetičara Mostar ili mail [email protected].

Nažalost, ovo je sve učestalija bolest na ovim prostorima, sve češće pogađa i djecu, te se bilježi čak i neonatalni dijabetes. Stoga roditelji djece s dijabetesom ističu kako je bolje i jeftinije spriječiti nego liječiti, budući da dijabetes van nadzora znači dijalizu, retinopatiju, sljepilo - što u konačnici društvo košta mnogo skuplje.

Kopirati
Drag cursor here to close