standard

U FBiH nisu dovoljno iskorištene hraniteljske obitelji

Lifestyle / Flash | 14. 03. 2016. u 15:32 K.K.
Kopirati

U Federaciji BiH je puno više djece smješteno u domove nego u obitelji, što nije u skladu s međunarodnim standardima i dokumentima, koje je BiH potpisala i ratificirala. To je izjavio pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike Miroslav Jurišić na današnjoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o udomiteljstvu u Federaciji BiH.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Cilj nam je izraditi zakon koji će biti moderan i primjenjiv, te želimo da uz stručnu pomoć danas vidimo što bi se moglo poboljšati, u kojim segmentima sam propis precizirati i slično'', rekao je Jurišić.

U izradi zakona sudjelovala je nevladina organizacija „Hope and Homes for Children“, koja se posljednjih 20 godina bavi zaštitom djece bez roditeljskog staranja i obitelji pod rizikom od razdvajanja, odnosno djece koja su pod rizikom da budu smještena u sustav zaštite.

''Trenutno imamo registriranih 190 hraniteljskih obitelji, uglavnom u Sarajevskoj, Tuzlanskoj i Srednjobosanskoj županiji, ali samo 75 obitelji je zbrinulo djecu. To znači da kvalitetno ne iskorištavamo hraniteljske obitelji, koje su prošle edukacije, a u kojima nikada nije došlo do smještaja djeteta'', kazala je direktorica organizacije „Hope and Homes for Children“ Jasna Hodžić.

Iz tog razloga, mišljenja je, da se u BiH još mora raditi na promociji ove vrste zbrinjavanja djece i ukazati na to da je za pravilno-intelektualno razvijanje djece potrebno poticajno obiteljsko okruženje.

Zastupnice u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta Amra Kunovac, Anela Šestić - Begović i Jasna Duraković- Hadžiomerović istaknule su da je vrijeme da se donese zakona o udomiteljstvu, koje je u Federaciji BiH dosta neuređeno.

''Moja sugestija je bila da se zakonom definira obaveza da djeca koja odu u hraniteljske obitelji ostanu u kontaktu s matičnom obitelji. Također, ovaj zakon se donosi da bi se na cijelom području Federacije donijela ista pravila i propisi u oblasti udomiteljstva'', kazala je Kunovac.

Nakon javnih rasprava, koje će do kraja ožujka biti održane u Tomislavgradu i Tuzli, očekuje se da će zakon o udomiteljstvu u Federaciji BiH u formi prijedloga utvrditi Vlada FBiH, a potom usvojiti oba doma Parlamenta FBiH.

Kopirati