Paklene vrućine

U BiH stiže opasni toplinski val

Najviše temperature zraka u tim će razdobljima prelaziti 32 Celzijeva stupnja.
Lifestyle / Flash | 14. 07. 2018. u 18:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Arhiva / Bljesak.info

Servis AccuWeather objavio je nedavno veliku ljetnu prognozu za cijelu Europu, piše Večernji list.

Prema toj prognozi, tijekom ljetnih mjeseci u dijelovima zapadne i središnje Europe očekuju se duga razdoblja velikih vrućina.

Najviše temperature zraka u tim će razdobljima prelaziti 32 Celzijeva stupnja. Najekstremnije vrućine dovest će do rasta temperatura i do 38 Celzijevih stupnjeva na jugu Francuske i na sjeveru Italije. Međutim, ljetna prognoza za kolovoz predviđa velike vrućine koje će zahvatiti i Bosnu i Hercegovinu.

Do početka kolovoza, dakle u srpnju, predviđa se u dijelu Bosne promjenljivo vrijeme povremeno praćeno kišom, dok će u Hercegovini temperature biti nešto veće, praćene pljuskovima i grmljavinom.

Prijeti suša

Meteorolozi naglašavaju kako postoji zabrinutost od pojave dugotrajnog toplinskog vala kasnije tijekom ljeta, u kolovozu, koji bi mogao biti iznimno opasan za stariju i mlađu populaciju. Veći dio Europe može očekivati sušnije ljeto od prosjeka, ali južni dijelovi Italije i Balkana bit će pogođeni učestalim grmljavinskim nevremenom.

Što se tiče prognoze vremena u srpnju u BiH, u idućim danima u Hercegovini će biti pretežito vedro. Jutarnje temperature bit će od 13 do 19, a dnevne od 23 do 33 °C. Tijekom vikenda u većem dijelu Bosne bit će sunčano uz malu do umjerenu naoblaku, a u Hercegovini pretežno vedro.

Poslijepodne rijetki i slabi lokalni pljuskovi, ponegdje u istočnim područjima Bosne. Danas će jutarnje temperature biti od 13 do 19, a dnevne od 23 do 34 °C. U nedjelju u Bosni očekuje se sunčano vrijeme uz malu do umjerenu naoblaku. U Hercegovini pretežito vedro, a poslijepodne rijetki i slabi lokalni pljuskovi, ponegdje u istočnim područjima Bosne. Jutarnje temperature bit će od 13 do 19, a dnevne od 24 do 34 °C. U ponedjeljak veći dio dana bit će pretežito sunčano, uz postupnu naoblaku poslijepodne.

Krajem dana i u večernjim satima u Bosni se očekuju kiša, pljuskovi i grmljavina. Jutarnje temperature od 12 do 18, a dnevne od 25 do 34 °C.

Mjere zaštite od vrućina

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu, nakon 17. srpnja očekuje se stabilizacija vremena s laganim rastom temperature sve do početka kolovoza, kada se očekuje početak velikih vrućina. Dakako, takvo vrijem ne pogoduje starijim osobama, kroničnim bolesnicima, djeci, a liječnici preporučuju zaštitu i zdravim osobama.

Postoje jednostavne mjere predostrožnosti koje za vrijeme ljetnih vrućina trebaju poduzeti osobe sa srčanim problemima, kao i osobe životne dobi od 65 godina i više. U tom smislu liječnici preporučuju da je potrebno osigurati adekvatnu hidriranost jer dehidracija na vrućini može biti “okidač” za moždani udar.

Nadalje, preporučuje se neizlaženje vani za vrijeme ekstremnih vrućina jer visoke temperature okoline, posebno asfalta, mogu potaknuti aritmiju s ubrzanim i nepravilnim radom srca i pogoršati srčanu slabost. Od ostalih mjera preporučuje se izbjegavanje naprezanja pri visokim temperaturama, nošenje laganije i prozračne odjeće svjetlijih boja i ljetnih šešira.

Ljubitelji kave bi trebali izbjegavati ovaj napitak zbog kofeina, kao i alkoholne napitke koji mogu uzrokovati aritmije, oscilacije krvnog tlaka i pojačati dehidraciju.

Pri izlasku srčani bolesnici i starije osobe sigurniji su ako su u društvu. Za vrijeme velikih vrućina potrebno je nanositi kreme za zaštitu od opeklina kod sunčanja te pratiti prognozu i biti pripremljen za velike vrućine.


Kopirati
Drag cursor here to close