Željko Majstorović

U BiH stiže hladni polarni val 

Majstorović objašnjava kako je to uvijek jedno posebno savjetovanje, jer je zima najteža za prognozu.
Lifestyle / Flash | 21. 10. 2018. u 15:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosnu i Hercegovinu stiže hladni polarni val  sa sjevera, te se  polovicom sljedećeg tjedna u srednjoj Bosni i Sarajevu mogu  očekivati i prve pahulje snijega, rekao je za BHRT meteorolog Željko Majstorović.

''Štoviše, prema nama se širi jedan anticiklon sa sjevera. Ali, ono što je generalna karakteristika je  da nam stiže hladni polarni zrak sa sjevera, i da će sljedeći tjedan temperature opadati. U početku i neće biti toliko puno padalina, ali kako vrijeme bude odmicalo sve više, u drugoj polovici tjedna u srednjoj Bosni i Sarajevu možemo očekivati i prve pahulje snijega'', kaže Majstorović.

Foto: Anadolija / Hladni dani stižu

Kada je riječ o studenom, Majstorović kaže da će u globalu biti topliji od prosjeka:

''Ovo vrijeme će ostati promjenjivo i svježe desetak sljedećih dana i početak studenog će biti takav. Inače, u globalu će studeni biti po temperaturi iznad višegodišnjeg prosjeka, i s padalinama manjim od višegodišnjeg prosjeka. Znači, veći  broj lijepih dana, nego onih s padalinama. I to je sve što suvremena znanost može reći o vremenu do kraja studenog'', kaže Majstorović.

Foto: BHRT / Željko Majstorović

Dodaje kako za klimatologe od 1. prosinca počinje klimatološka zima i krajem studenog u Kairu se sastaju meteorolozi sa područja Mediteranaa i JI Europe, gdje će donijeti tzv. konsenzusku prognozu za zimu.

Majstorović objašnjava kako je to  uvijek jedno posebno savjetovanje, jer je zima najteža za prognozu.

Poručio je i kako su sve dosadašnje prognoze za zimu zapravo samo bombastične izjave.

Kopirati
Drag cursor here to close