Ombudsmeni za ljudska prava

U BiH LGBT osobe i dalje ne uživaju stvarnu ravnopravnost

BiH kao potpisnica Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda treba poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se svim osobama omogućilo uživanje prava i sloboda bez diskriminacije na bilo kojoj osnovi.
Lifestyle / Flash | 10. 10. 2018. u 13:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ombudsmeni za ljudska prava u BiH povodom 11. listopada, Međunarodnog "Coming out" dana (simbolično izlaženje iz ormara, obznanjivanje vlastite seksualnosti, rodnog identiteta i spolnih karakteristika) žele skrenuti pozornost javnosti na činjenicu da LGBT osobe u Bosni i Hercegovini i dalje ne uživaju stvarnu ravnopravnost u svakodnevnom životu.

Bosna i Hercegovina kao potpisnica Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda treba poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se svim osobama omogućilo uživanje prava i sloboda bez diskriminacije na bilo kojoj osnovi.

U Preporuci Odbora ministara državama članicama o mjerama za suzbijanje diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, državama članicama Vijeća Europe, pa tako i Bosni i Hercegovini, dane su preporuke u cilju unaprijeđenja položaja pripadnika LGBT zajednice.

Slijedom navedenog, Ombudsmeni su u rujnu 2016. godine objavili Posebno izvješće o pravima LGBT osoba u BiH u kojem su utvrdili trenutačno stanje i stvarni pristup ljudskim pravima pripadnika LGBT zajednice, a koje sadrži podatke i informacije dobivene od javnih vlasti, nevladinih organizacija, akademskih stručnjaka, kao i primjere iz prakse institucije Ombudsmena.

U Izvješću Ombudsmeni su preporukama zatražili poduzimanje niza konkretnih zakonskih i administrativnih mjera usmjerenih ka poboljšanju položaja ove populacije.

U konačnici Ombudsmeni ističu da, iako je u proteklom razdoblju zakonodavni okvir za zaštitu od diskriminacije unaprijeđen, javne vlasti moraju poduzeti dodatne napore u cilju unaprijeđenja položaja te populacije u svim sferama života, priopćeno je iz Institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close