Međunarodni dan

U BiH ima oko 5.000 slijepih osoba

Lifestyle / Flash | 14. 10. 2016. u 10:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slijepe osobe na području Kantona Sarajevo suočavaju se s mnogim problemima zbog čega im je otežan svakodnevni život i izvršavanje redovnih obaveza, a ovogodišnji Međunarodni dan slijepih, 15. listopad iskoristit će da istaknu pristupačnost svih oblika (objektima, informacijama…).

Predsjednik Udruženja slijepih KS-a Hamdo Kentra kazao je Feni da je akcijskim planom koji je prošle godine usvojila Vlada KS-a, između ostalog, predviđeno rješavanje i tog problema, ali da je ta populacija ustanovila da je dosad malo od toga i realizirano.

''Tako se u tom dokumentu navodi da javne ustanove treba da budu dostupne svim osobama s invaliditetetom, uključujući i slijepe osobe. Međutim, u gradu nema nijedan objekt koji je u potpunosti pristupačan osobama s poteškoćama s vidom'', kazao je.

To podrazumijeva tzv. taktilne staze, vodilice, audiosignale, informacije na Brajevom pismu i sličnim tehnikama... Svjesni su, priča, da bi bilo previše zahtijevati svjetske standarde, ali mogu ono što imaju slijepe osobe u okruženju.

Tako navodi primjer da taktilna staza koja ispunjava svjetske standarde košta 100 eura po metru, bez ugradnje. U ulici Ferhadija, na potezu kod Vječne vatre, postavljena je kratka staza (u kamenim pločama poredane vodilice) kao primjer kako bi trebalo da izgleda i zadovoljava potreba slijepih, ali i da ne smeta ostalim prolaznicima.

''Za slijepe osobe nema puno razumijevanja, ne znaju ljudi što to nama treba. Među problemima su svakako i pomagala. Putem Fonda zdravstvenog osiguranja imamo pravo na bijeli štap, toplomjer s govornom jedinicom i zaštitne naočale, ali ni to ne zadovoljava u postupnosti standarde'', dodao je.

Precizira da svaka osoba mora imati štap po svojoj mjeri, pa tako osoba visine 190 cm i npr. ženska osoba visine 170 cm ne mogu imati isti štap. Dodaje da bijeli štap zahtijeva i adekvatnu obuku za korištenje jer ako slijepa osoba nije dovoljno educirana, za nju to može predstavljati opasnost. Stoga ističu da i to pitanje mora biti sustavno riješeno.

Značajna pomoć za slijepe osobe svakako su i psi vodiči ali ih u Kantonu Sarajevo nema. To je skupo, teško je i nabaviti pa, kaže Kentra, i ne zahtijevaju takvo što od ovdašnjeg sistema.

U povodu 15. listopada Biblioteka za slijepe i slabovidne osobe u BiH najavila je druženje slijepih korisnika s bh. piscem Dževadom Karahasanom i promociju njegovih knjiga "Kuća za umorne" na Brajevom pismu i "Sarajevo - četiri godišnja doba" u audioformatu. Predstavnici Aktiva Synskadade iz Švedske uručit će vrijednu opremu koja omogućava snimanje knjiga u Daisy formatu.
Međunarodni dan bijelog štapa službeno se obilježava od 1964. godine kad je Lindon Jonson, tadašnji predsjednik SAD-a proglasio Danom bijelog štapa. Inicijativa za korištenje bijelog štapa kao zaštitnog znaka slijepih osoba u prometu pokrenuta je 15. listopada 1930. godine.

Prema statističkim podacima, u BiH ima oko 5.000 slijepih osoba, dok u Kantonu Sarajevo 440 do 550 osoba ima teške probleme s vidom.

Kopirati
Drag cursor here to close