Shigeaki Hinohara

U 105. godini umro 'izumitelj' japanske dugovječnosti

Lifestyle / Flash | 18. 07. 2017. u 06:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Japanski stogodišnjak Shigeaki Hinohara koji je liječio pacijente još nekoliko mjeseci prije svoje smrti i pomogao u postavljanju medicinskih sustava zahvaljujući kojima su Japanci postali jednim od najdugovječnijih naroda na svijetu umro je u utorak u 105. godini života.

Rođen 1911. godine, godinu dana prije nego je potonuo Titanic, Shigeaki Hinohara desetljećima je bio ravnatelj i prepoznatljivo lice Međunarodne bolnice Sv. Luke u Tokiju, poznate po liječenju međunarodnih zvijezda poput Paula McCartneya, koji se razbolio tijekom japanske turneje 2014. godine, piše Hina.

Radio je u bolnici Sv. Luke još od 1945. godine, kada je liječio žrtve bombardiranja Tokija na kraju Drugog svjetskog rata, koja su dobar dio grada pretvorila u ruševine.

"Od početka ove godine njegovo zdravlje nije bilo baš dobro, no do tada bi često svraćao u bolnicu kako bi pregledavao i razgovarao s pacijentima", rekla je glasnogovornica bolnice.

Rani zagovornik zdravog načina života, kako bi se izbjegle boljke starosti, Hinohara je 1954. uveo u japansko zdravstvo sustav sveobuhvatnih godišnjih fizičkih ispita, kao dio preventivne medicine, što je pridonijelo japanskoj dugovječnosti.

Autor čak 75 knjiga, uključujući i bestseller o dobrom životu koji je napisao u 101. godini, Hinohara je bio čest gost japanskih TV programa, gdje je predstavljao životni stil koji je uključivao sok od naranče s maslinovim uljem za doručak i stajalište da životna energija izvire iz dobrog osjećaja, a ne fiksnih pravila o životu.

"Svi se sjećamo kako smo kao djeca, kada smo se zabavljali, često zaboravili jesti ili spavati. Vjerujem da možemo zadržati taj stav i kao odrasle osobe - najbolje je ne umarati tijelo s previše pravila kao što su ručak i spavanje", poruka je Hinohare.

Kopirati
Drag cursor here to close