Moderni turisti

Turisti traže online prodaju putovanja u BiH

Prema postignutom dogovoru, RH i BiH mogle bi zajednički raditi na razvoju i promociji turističkih potencijala dviju zemalja.
Lifestyle / Flash | 16. 10. 2018. u 23:42

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao što su više puta u svojim izvješćima naglasili strani mediji te turistički časopisi, i analitička kuća Euromonitor u svojoj analizi ističe kako je BiH turistička destinacija sa značajnim potencijalom i vjerojatno će se nastaviti razvijati iznad prosjeka europskih destinacija u predstojećem razdoblju.

U izvješću ove kuće, čije dijelove prenosi indikator.ba., Euromonitor navodi rastuće zanimanje za BiH kao destinaciju s jednog od razvijenih izvora tržišta diljem svijeta - Bliskog istoka i Afrike, potencijalno zasićenje u kategoriji kratkoročnih zakupa, kontinuirano poboljšanje u prometnoj infrastrukturi te prekograničnu suradnju s turističkim predstavnicima iz dobro razvijenih turističkih destinacija kao što su hrvatska obala, crnogorska obala, rijeka Tara, Mokra Gora i Plitvička jezera.

U analizi se navodi kako je u BiH ipak online prodaja putovanja i dalje manja u usporedbi s offline prodajom diljem različitih kategorija u 2018., ali raste brže i vjerojatno će prestići offline prodaju u nekim kategorijama u predstojećem razdoblju.

“Ključni igrači u online sferi su posrednici putovanja, koji su postavili temelje i nastavili olakšavati rast online prodaje u turističkoj industriji”, navodi Euromonitor.

Ako ne bude velike političke krize u BiH, trebao bi se početi primjenjivati davno potpisani projekt u kojem bi Hrvatska i BiH zajednički surađivale na razvoju i promociji turističkih potencijala dviju zemalja.

Ugovor sadrži i konkretne projekte oko promocije turističkih potencijala dviju država, razmjene informacija promocije na inozemnim tržištima, marketinške aktivnosti razmjene savjeta, provođenje obrazovnoga postupka u stvaranju još boljih turističkih djelatnika, turističkih agencija...

O razvoju turizma dogovor su nedavno postigle i vlade FBiH i RS-a. Podaci Direkcije za ekonomsko planiranje BiH govore kako upravo turizam zaslužuje posebnu pozornost u oblasti usluga jer ostvaruje više od polovine priljeva sektora usluga u BiH, ali zbog niza problema i loših zakona, loše koordinacije, malog ulaganja bh. turizam, još nije razvio prave potencijale.

Spominje se i analiza Svjetskog vijeća za putovanja i turizam u kojoj se predviđa da bi zaradom od međunarodnih posjetitelja BiH mogla generirati 15% izvoza do 2019.

Ukupan doprinos turizma BDP-u je tek niskih 7%, a, prema svjetskim procjenama, mogao bi do 2021. narasti za 6,2%. Porazni su podaci iz izvješća o konkurentnosti putovanja i turizma 2017. u kojem je BiH rangirana na 113. mjestu od 136 zemalja svijeta i najlošije je pozicionirana zemlja na Balkanu.

Kopirati
Drag cursor here to close