Pritužbe na rad

Trudnice se pobunile protiv neumskog načelnika/ginekologa

''Naći ga na odjelu ravno je dobitku na lutriji'', ističe nezadovoljna pacijentica.
Lifestyle / Flash | 24. 02. 2018. u 18:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Živko Matuško / Anadolija

Vijest da je prvu bebu u Metkoviću u ovoj godini porodio načelnik Neuma dr. Živko Matuško, koji je ujedno i ginekolog u Domu zdravlja Metković, obišla je regiju.

Već je poznato da dr. Matuško uz načelničku funkciju obnaša i onu porodničara u metkovskom rodilištu. U Metkoviću je liječnik, jedini zaposleni ginekolog u Domu zdravlja, dok je u Neumu političar, zbog čega rodilje nisu oduševljene, piše Slobodna Dalmacija.

Jedna od njih javila se s primjedbama na liječnikov rad. Zapravo nisu upitni njegova stručnost i liječničko iskustvo, nego jednostavno činjenica da je rijetko u ordinaciji te da je stalno zauzet političkim angažmanom u Neumu.

Prijelazna rješenja

''Gospodin Matuško vrijedno radi kao načelnik, dok odjel za trudnice funkcionira bez ginekologa, te su žene prepuštene same sebi ili eventualno uputnici za bolnicu u Dubrovniku'', rekla je za Slobodnu nezadovoljna pacijentica.

Nepotrebno je i spominjati da Matuško uredno prima plaću u metkovskom Domu zdravlja unatoč pritužbama brojnih žena zbog njegova nepojavljivanja i nemogućnosti da ostvare zdravstvenu pomoć u Metkoviću.

''Naći ga na odjelu ravno je dobitku na lutriji'', ističe nezadovoljna pacijentica.

Iako Metković ima moderno opremljeno rodilište i vrhunsku uslugu medicinskog osoblja, za razliku od sličnih ustanova po Hrvatskoj, problem je nedostatak liječnika ginekologa, pa je dr. Živko Matuško jedini stalno zaposleni ginekolog u ordinaciji i na odjelu rodilišta.

Time se dodatno komplicira ova priča jer budućnost metkovskog rodilišta ovisi o samo jednom ginekologu, koji je za nevolju i načelnik susjedne općine Neum. Tamo ima aktivan politički angažman pa je rijetko na svojem drugom radnome mjestu, gdje ga čekaju pacijentice.

Međutim, ravnatelj Doma zdravlja Metković Mihovil Štimac kaže da to ipak nije tako. Naglašava da je dr. Matuško prezaposlen s obzirom na dužnost načelnika u Neumu i rad u Metkoviću, ali da on svoje radne obveze izvršava.

Dodatni je problem što u Metkoviću nema ginekologa, ističe Štimac.  Kako bi se premostio ovaj problem, angažirat će na pola radnog vremena ginekologa koji je u mirovini.

Ipak, sve su to prijelazna rješenja dok se sa specijalizacije ne vrati ginekologinja, a kada će to biti, ne zna se jer je na porodiljnom dopustu pa joj miruje specijalizacija.

Ravnatelj ga brani

''Metkovsko rodilište i primarna ginekologija opstali su zahvaljujući dr. Matušku. Naravno da se dogodi i situacija da doktor koji putuje iz Neuma i zakasni. Ali, koliko ja znam, on odradi sve svoje obveze'', rekao je ravnatelj Štimac.

''Dr. Matuško je jedini ginekolog na ovim prostorima, uz doktoricu u Pločama koja nikada nije željela raditi u rodilištu u Metkoviću. Mi alternative u ovom trenutku nemamo jer rodilište ovisi o jednom liječniku'', kazao je Štimac, naglašavajući da Metković nije interesantan mladim liječnicima koji bi tu trebali doći raditi.

Što se tiče pritužbi na rad dr. Matuška, Štimac ističe da se tu radi o primjedbama osobne prirode te da je teško utvrditi zbog čega je netko zadovoljan ili nezadovoljan.

'' Isto tako dobivamo i pohvale na njegov rad'', uvjerava nas.

''Naše rodilište ima perinatalnu smrtnost nula jer sve što je sumnjivo upućuje se u bolnicu na daljnje liječenje'', zaključio je ravnatelj Doma zdravlja u Metkoviću.

Unatoč brojnim pokušajima, novinari  Slobodne Dalmacije nisu uspjeli dobiti komentar dr. Živka Matuška na prozivke pojedinih pacijentica koje nisu zadovoljne njegovim radom. 

Pitanje ginekologa u Metkoviću je i političko pitanje, pa je tako bivša metkovska gradonačelnica Katarina Ujdur (Most) na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća pitala aktualnoga gradonačelnika Dalibora Milana što je s dnevnom bolnicom i ginekolozima.

''Znamo da smo ostali na jednom ginekologu koji obavlja dva posla. Žene satima čekaju u čekaonici na preglede. Mislim da bi se time trebalo pozabaviti'', kazala je Ujdur.

Milan je istaknuo da sve ide prema planu, dok su ginekolozi deficitarno zanimanje koje Grad ne može riješiti.

Kopirati
Drag cursor here to close