Napokon odspavaj

Trikovi za bolji san

Lifestyle / Flash | 08. 04. 2016. u 16:19 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osjećate se jako umorno, ali nikako ne uspijevate naspavati se.

Zadovoljna.hr donosi nekoliko trikova za bolji san.

1. Tjelovježba

Naravno, tvoje je tijelo svake večeri psihički iscrpljeno, no u kakvom je stanju fizički? Vježbanje ne mora biti naporno: to može biti joga te hodanje i lagano trčanje svega 20-ak minuta dnevno. Bitno je samo da se tijelo osjeća kao da je zaslužilo odmor.

2. Podesi dva vremena za spavanje

Prvo je napomena tvom tijelu da je vrijeme za smirivanje, što uključuje umivanje, kupku i zaboravljanje na mailove. Drugo je gašenje svjetla.

3. Misli prenesi na papir

Uzmi bilježnicu, koju ćeš držati pored kreveta, i u koju ćeš prije spavanja zapisivati sva pitanja i nedoumice koje imaš, te potencijalna rješenja za iste. Možda ti se ne čini kao neka pomoć, no vidjet ćeš kako ćeš puno lakše zaspati, znajući da imaš popis i akcijski plan.

4. Osiguraj potpuni mrak

Razumijemo, sada je mrak, no za nekoliko sati će svanuti dan, što podrazumijeva i provirivanje sunčevih zraka u sobu, koje bi te vrlo lako mogle probuditi i prije nego je doista vrijeme za ustajanje. Vjeruj nam, dizanje iz kreveta radi toga i 20 sekundi posla će ti se itekako isplatiti.

5. Mobitel puni negdje drugdje

Ili ga ostavi u drugoj prostoriji, prije spavanja, kako te nitko ne bi ometao ili kako ne bi došli u napast pregledavati Facebook ili Instagram. Alarm ti ne bi trebao biti izgovor: nabavi onaj klasični, kako ujutro ne bi prespavala.

6. Čitaj

Brojna istraživanja dokazala su kako čitanje omiljene knjige ili časopisa prije spavanja, odvlači naše misli s ostalih stvari i problema, pa ćeš blaženo utonuti u san.

7. Bez alkohola

Naravno, vino te opušta i čini trenutno pospanom, no nakon 3-4 sata, ono se pretvara u stimulans, koji te razbuđuje. Bolji plan? Čaša toplog mlijeka ili čaja prije spavanja.

Kopirati
Drag cursor here to close