Ohladite se iznutra

Trikovi uz pomoću kojih ćete se manje znojiti

Lifestyle / Flash | 26. 06. 2017. u 16:20 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koliko god je prirodno, nikome nije ugodno kad mu se na bijeloj, svježe izglačanoj košulji pojave kolobari znoja ispod pazuha, a oku nisu ugodniji ni tragovi na tamnoj odjeći. Da bi doskočili tom problemu, mnogi pribjegavaju korištenju antiperspiranata, sredstava koja sprječavaju znojenje, a liječnici ih ne preporučuju.

Umjesto toga, pokušajte se ohladiti iznutra prirodnim trikovima jer se na taj način smanjuje izlučivanje znoja.

Nudimo vam nekoliko savjeta.

Izbjegavajte jako začinjenu hranu

Kapsaicin u začinima kao što su crvena paprika s jedne je strane vrlo koristan za zdravlje, ali ga je ljeti bolje izbjegavati kao dodatak ukusnom ljetnom obroku ako ne želite okolo hodati oznojeni. Jedna od posljedica konzumiranja velikih količina kapsaicina jest da mozgu šaljete poruku da se tijelo pregrijava, što izaziva trenutačni odgovor – pojačano znojenje, piše Slobodna Dalmacija.

Koristite limunov sok

Teško je odoljeti korištenju antiperspiranata iako smo svjesni zdravstvenih rizika koji su s njima povezani. Umjesto toga, pokušajte s limunovim sokom, koji je mnogo sigurnija alternativa koja djeluje kao prirodni antiperspirant. Jednostavno treba iscijediti limun, a zatim prije spavanja četkom očistiti kožu ispod pazuha s malo limunova soka. Nemojte sok nanositi na svježe depiliranu ili nadraženu kožu jer to može samo pogoršati situaciju. Za još bolji učinak limunovu soku dodajte i žličicu sode bikarbone.

Koristite hidrolat hamamelisa

U sprječavanju znojenja dobar je saveznik biljka hamamelis u obliku hidrolata. On se može primijeniti na različitim dijelovima tijela koji se prekomjerno znoje, a osobito je pogodan za osobe koje imaju problema s prekomjernim znojenjem lica ili glave.

Jabučni ocat također pomaže

Među brojnim korisnim učincima jabučnog octa je i sprječavanje prekomjernog znojenja, osobito u predjelu pazuha i stopala. Jabučni ocat ulijte u sprej-bočicu i primijenite ga prije spavanja na problematičnim područjima, ili noge potopite u zdjelu s vodom kojoj ste dodali nekoliko žlica jabučnog octa i uživajte u toj kupki 20-ak minuta. Ako imate problema s prekomjernim znojenjem tijela, možete jabučni ocat dodati i u kupku ili se istuširati otopinom jabučnog octa, a pomaže i konzumiranje žlice jabučnog octa u čaši vode dva do tri puta tijekom dana.

Smanjite unos kofeina

Idealno bi bilo da tijekom ljeta u potpunosti izbjegavate kofein jer je poznato da ova tvar potiče znojenje. Razlog za to je prije svega u tome što kofein stimulira središnji živčani sustav koji aktivira žlijezde znojnice. Više kofeina obično znači više znojenja, a ako se baš ne možete odreći kave, svedite je na najmanju moguću mjeru.

Nosite odjeću od prirodnih materijala

Sintetički materijali su najlošiji izbor ljetne odjeće, čega često nisu svjesne osobe koje oko sebe šire neugodan miris. Odjeća izrađena od njih bit će sve samo ne ugodna za nošenje, jer ne samo da provocira jače znojenje, nego izaziva dehidraciju, koja je druga velika opasnost koja prijeti na vrućinama. Umjesto toga, izaberite prozračnu odjeću od prirodnih materijala kao što su pamuk, svila i lan, i nastojte da bude što svjetlijih boja.

Čaj od kadulje – tradicionalni recept

Već su naši preci znali da čaj od kadulje vrlo uspješno pomaže u sprječavanju znojenja. Jedna je mogućnost da jednostavno pijete čaj od kadulje, a druga je da listiće kadulje koristite za pripremu kupelji za problematične dijelove tijela, osobito za stopala.

Pijte sok od rajčice

Kontrola znojenja može se postići i redovitim konzumiranjem soka od rajčice. Ugodno će vas osvježiti, a neki od sastojaka rajčice osigurat će da se znojite znatno manje nego obično.

Umjereno solite

Pretjerivanje sa slanim namirnicama nije zdravo. Uza sve moguće komplikacije koje mogu nastati od prekomjernog konzumiranja soli, ono dovodi i do pojačanog znojenja. Nakon konzumiranja jako slane hrane organizam se trudi što prije izbaciti višak natrija, što postiže aktiviranjem mehanizma koji pojačava znojenje.

Povećajte unos magnezija

Pretjerano znojenje ponekad je povezano s nedostatkom magnezija u organizmu. I obrnuto – osobe koje se prekomjerno znoje u većoj su opasnosti da počnu prekomjerno gubiti magnezij. Stoga, ako želite spriječiti znojenje, konzumirajte više namirnica bogatih magnezijem. Osim brojnih korisnih učinaka na zdravlje, magnezij smanjuje i osjećaj napetosti, odnosno tjeskobe, što će također pomoći da se manje znojite. Među namirnicama koje su bogate magnezijem su avokado, jabuke, brokule, banane, zeleno lisnato povrće, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke, krumpir i integralne žitarice.

Kopirati
Drag cursor here to close