Tri koraka

Savjeti uz koje će božićna zvijezda potrajati do druge godine

Optimalna temperatura za božićnu zvijezdu je između 15 i 20 Celzijevih stupnjeva.
Lifestyle / Flash | 02. 12. 2020. u 11:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jeste li i vi osoba koja kupi teglicu s božićnom zvijezdom za blagdane te ju baci dok raskićuje jelku?

Uz savjete cvjećara crveno-zelena sobna biljka mogla bi ukrašavati vaš dom dugo nakon ulaska u Novu godinu, donosimo savjete koji će crvenoj ljepotici produžiti vijek trajanja.

1. Toplina i svjetlost trebaju biti umjereni

Božićna zvijezda voli toplinu i svjetlost, ali ne i previše direktne svjetlosti, piše Zadovoljna. Držanje ovog blagdanskog bilja uz radijator ili neki drugi izvor toplog zraka jednako je štetno za vijek trajanja božićne zvijezde kao da ju stavite na balkon.

Optimalna temperatura za božićnu zvijezdu je između 15 i 20 Celzijevih stupnjeva.

Birajte božićnu zvijezdu s čvrstim stabljikama. Također, što je manje otvoreno žućkastih cvjetića na vrhu, to će biljka dulje potrajati.

2. Zalijevanje odozdo

Voda je dobra za sva živa bića, ali svejedno nemojte pretjerivati sa zalijevanjem. Božićnu zvijezdu potrebno je zalijevati odozdo preko podloška. Naime, uobičajeno zalijevanje odozgo uzrokuje taloženje hranjivih tvari na korijen, što dovodi do truljenja biljke.

Preporučuje se svaka tri dana podložak napuniti vodom te nakon pola sata izliti višak koji zvijezda nije upila.

3. Presađivanje i skraćivanje izdanaka

Kako bi božićna zvijezda ponovno procvjetala, nakon što joj otpadnu listovi, a stabljike se posuše, nove izdanke treba prikratiti na 10 cm visine.

Potom ju je potrebno premjestiti na hladnije mjesto čija temperatura ne smije prelaziti 15 stupnjeva, a u takvim uvjetima trebala bi ostati punih osam tjedana.

Nakon tog perioda slijedi presađivanje u veću posudu iz koje će ponovno započeti rasti. Raste li pak prebrzo, izdanke je potrebno skraćivati sve do kraja kolovoza.

Kopirati
Drag cursor here to close