Alssa

Torbe iz mostarskog Kujundžiluka savršen su spoj unikatnog dizajna i kvalitete

''Prije pandemije naši klijenti bili su uglavnom turisti iz cijelog svijeta. Tako i danas se svakodnevno javljaju na našu stranicu i žele napraviti narudžbe ali se dogodi da zbog visoke cijene poštarine odluče ipak sačekati novu posjetu Mostaru.''
Lifestyle / Flash | 15. 02. 2021. u 10:00 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narančaste, smeđe, crvene, žute, plave, crne ili koju već poželite – sve su to boje ručno rađenih torbi od kože koje se proizvode u Mostaru.

Kroz kišom obljubljeno staklo radnje u poznatom Kujundžiluku možete ih vidjeti sve. Zastati, pogledati, uvjeriti se u kvalitet i kupiti. Vašu kupovinu ili samo razgledavanje osim prijatnih vlasnika, posebnim i nadasve 'mostarskim' učiniti će i mačka, koju možete vidjeti i na jednoj od slika. Jer mačke znaju gdje su najbolja skrovišta i domaćini. A sada znamo i mi.

Obiteljski biznis

Alisa, Kazanfer i Adem Maksumić stoje iza cijelog procesa proizvodnje ovih prekrasnih torbi, vrhunske kvalitete s etiketom 'Made in BiH'. Ili da budemo precizni Made in Mostar. Imaju svoju vlastitu proizvodnju, ali nije oduvijek tako bilo. Naime, priča je počela 2013. kada su u potrazi za atraktivnim proizvodima koji bi se prodavali u Starom gradu – došli na ideju da to budu upravo kožne torbe.

Foto: Bljesak.info / Alssa torbe se izdvajaju zbog svog unikatnog izgleda i kvaliteta

''U tom trenutnku zbog nedostatka iskustva nismo mogli razmišljati da proizvodnju pokrećemo sami, nego smo u suradnji s jednim tašnjarskim obrtom iz Sarajeva - kupcima ponudili nekoliko klasičnih modela torbi u specifičnoj ručnoj izradi. Takvi modeli su se pokazali atraktivnim, kako za domaće kupce tako i za turiste. Obzirom da uvijek težimo ka tome da ponudu unaprijedimo, počeli smo da kreiramo i nove modele. U jednom trenutku naša potreba za dizajnom prevazišla je tehničke mogućnosti obrta s kojim smo surađivali, te smo 2018. odlučili pokrenuti vlastitu proizvodnju'', kazala je Alisa Maksumić za Bljesak.info.

Alisa je inače po struci arhitektica i u ovom obiteljskom biznisu joj je kako kaže, pripala uloga dizajnera. Naravno, prije nego su i počeli sami proizvoditi torbe u Mostaru, prošli su brojne ekukacije, privatne satove kod stručnjaka iz te oblasti u Sloveniji i Makedoniji, kao i posjete poznatim sajmovima kože.

Turista nema, kupovina online

Alisin suprug Kazanfer se bavi organizacijom posla i nabavkom repromaterijala, njegov brat Adem je zadužen za izvedbeni dio i šivenje, dok se Alisa bavi dizajnom – a nerijetko se ove uloge i isprepliću.

Osim radnje u Kujundžiluku, imaju i jednu na Šemovcu. No, kada se govori o poslovanju prije pandemije i nakon, zaključuju da se sve promijenilo. Danas, najviše rade online prodaju –a i struktura kupaca se promijenila.

''Prije pandemije naši klijenti bili su uglavnom turisti iz cijelog svijeta. Tako i danas se svakodnevno javljaju na našu stranicu i žele napraviti narudžbe ali se dogodi da zbog visoke cijene poštarine odluče ipak sačekati novu posjetu Mostaru. Iz tog razloga naši klijenti trenutno su uglavnom građani BiH, kao si susjednih zemalja – Hrvatske i Srbije'', ispričala je Alisa Maksumić za Bljesak.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Alssa (@alssabags)

Radnja u Kujundžiluku je zbog pandemije zatvorena od travnja 2020. Turista nema, a sada se sve 'preselilo' u online sferu i na društvene mreže Facebook i Instagram. Tako se vrše i narudžbe, a kvalitet i unikatan dizajn je ono što je presudno pri odabiru neke od torbi iz ovog obiteljskog biznisa.

Sve torbe su rađene od kože koja se uvozi iz Njemačke, Italije i Turske, a da bi se proizvela jedna torba novijeg modela potrebno je i nekoliko dana. Za one torbe koje predstavljaju nadogradnju postojećih modela – to vrijeme je znatno kraće.

Nagradna igra

''U trenutku kada je model već definiran, vrijeme same proizvodnje od kreacije do proizvedene torbe zavisi od kompleksnosti same torbe. Tako da za neki jednostavniji model u tijeku jednog dana napravimo 6-10 torbi, dok za kompliciraniji model za isto vrijeme možemo napraviti dvije torbe. Sami proces proizvodnje kreće od skice ili crteža od kojeg se u kartonu radi šablon za rezanje kože. Nakon što kožu izrežemo slijedi proces uređivanja detalja, aplikacija metalnih dijelova i šivenje. U zavisnosti od modela i ovaj slijed se zna promijeniti, odnosno same radnje se prepliću, kombiniraju i ponavljaju više puta''.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Alssa (@alssabags)

Alisa naglašava i da se zna dogoditi da ono što im se svidjelo na crtežu ne izvedbenom modelu ne zadovolji estetske ili tehničke kriterije.

''U tom slučaju kreacija se događa 'usput' na način da dijelove torbe kreiramo, režemo i mijenjamo dok ne dobijemo željenu cjelinu'', govori za Bljesak.

A jedna definitvno željena cjelina je i torba koju može osvojiti netko od vas.

Foto: Bljesak.info / Torba koju možete osvojiti u nagradnoj igri uz malo sreće

Ova smeđa ljepotica koju možete vidjeti na fotografijama može biti vaša ukoliko sudjelujete u Bljeskovoj nagradnoj igri. Ako netko na vrijeme nije uspio kupiti poklon za Valentinovo, evo prilike da se iskupi. Potrebno vam je samo malo sreće i klik na Facebook stranicu našeg portala.

A za više detalja o torbama svakako možete posjetiti Facebook ili Instagram profile Alssa torbi.

Kopirati
Drag cursor here to close