Tvrde stručnjaci

Toplinski valovi su sve češći, ali su i ''normalni''

Lifestyle / Flash | 08. 07. 2017. u 11:32 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Toplinski val, koji će od subote rasti i do utorka zahvatiti Hrvatsku, odnosi se i na susjedne zemlje, te Austriju, dijelove Francuske i Španjolske, kao i manje površine Njemačke i Norveške.

Meteoalarm za Hrvatsku je u subotu izdao upozorenje na veliku opasnost od toplinskog vala, prenosi Hina.

Velika ili narančasta opasnost je srednja od tri opasnosti. U njezinu opisu se kaže da je vrijeme opasno zbog vjerojatnosti da će se dogoditi štete u kojima su moguće i ljudske žrtve, te da treba biti vrlo obazriv i redovito informiran te svjestan rizika koji može biti neizbježan.

Toplinski val i zdravlje

Različiti stručnjaci napominju da ekstremi postupno postaju "normalni" te se za njih treba pripremati bez panike i senzacionalizma.

Temperature koje mogu predstavljati rizik za stanovništvo nisu jednake u svim područjima, već se razlikuju ovisno o klimatskim prilikama u kojima ljudi žive. Tako, visoke temperature koje mogu uzrokovati probleme u Lici ne predstavljaju rizik za stanovnike Dalmacije, gdje su takve temperature gotovo uobičajene, ističe se u objašnjenju DHMZ-a.

Liječnici preporučuju rashlađivanje tijela i pijenje dovoljno tekućine, izbjegavanje boravka na suncu između 10 i 17 sati, osobiti djeci, trudnicama, starijim osobama i srčanim bolesnicima, te tuširanje, lagano odijevanje i slično.

Nema dileme, odraz klimatskih promjena

Praćenje vremenskih anomalija pokazuje porast temperatura iz godine u godinu.

Viši istraživač Kraljevskog meteorološkog instituta Nizozemske Geert Jan van Oldenborgh nedavno je predstavio studiju, koja kaže da su utvrđene jasne i snažne veze između lipanjskih rekordnih toplina i klimatskih promjena uzrokovanih djelovanjem čovjeka.

Znanstvenici su rekli da vrućine najvjerojatnije nisu hir prirode i ne mogu se objasniti promjenama aktivnosti Sunca ili drugim prirodnim čimbenicima, nego da su ih povećale emisije stakleničkih plinova uslijed djelovanja ljudi. "Do kraja stoljeća će ove visoke temperature postati pravilo u zapadnoj Europi", smatraju znanstvenici.

U šumskim požarima u lipnju ove godine u Portugalu je poginulo više od 60 ljudi, a pred požarima je u Španjolskoj evakuirano više od 2000 ljudi. U većem dijelu Francuske 21. lipnja bila je najtoplija lipanjska noć od početka bilježenja temperatura, a Engleska je zabilježila najtopliji lipanjski dan od ljetnog vala vrućine 1976. godine.

Mediji su također pozivaju na odgovorno izvješćivanje.

Kopirati
Drag cursor here to close