DRŽITE SE HLADA

Toplinski val na Balkanu, temperature do 42 stupnja

Lifestyle / Flash | 06. 08. 2012. u 11:43 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U svim zemljama u našem okruženju za ponedjeljak su najavljene tropske temperature, čak i iznad 40 stupnjeva Celzija.

Prema najavama prognostičara u Hrvatskoj, u Slavoniji i unutrašnjosti Dalmacije temperatura bi mogla doseći paklenih 40 Celzijevih stupnjeva. I temperature mora opet su porasle pa se kreću od 25 u Šibeniku, Zadru i Splitu do čak 27 na Komiži. UV-indeks bit će visok ili vrlo visok u cijeloj zemlji.

Iz Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore je tako najavljeno da će idućih dana maksimalne dnevne temperature dostizati čak 42 stupnjeva Celzija. Za glavni grad Podgoricu je najavljeno 40 stupnjeva, a u utorak se očekuje temperatura od čak 42 stupnja.

U pojedinim dijelovima Crne Gore najavljuju se rekordne vrijednosti za ovo doba godine. Tek sredinom tjedna očekuje se blagi pad temperatura, i to na sjeveru Crne Gore.

Inače, najtopliji dan u Crnoj Gori bio je 24. kolovoza 2007. godine, kada je u Podgorici izmjereno 44,2 stupnjeva Celzijusovih, piše Blic.

Liječnici ponovno upozoravaju na mjere zaštite od izlaganja suncu i vrućini.

Klonite se vrućine - izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana od 10 do 17 sati.

Izbjegavajte naporan fizički rad, potražite hladovinu.

Ne ostavljajte djecu ili životinje u vozilu.

Rashladite tijelo (tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi, nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale).

Pijte redovito i dovoljno tekućine i izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera.

Jedite češće manje obroke. Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama.

Rashladite svoj dom - sobnu temperaturu držite ispod 32°C danju i ispod 24°C noću, koristite hladniji noćni zrak, smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana, objesite mokre ručnike, uz uključen uređaj za rashlađivanje zatvorite vrata i prozore.

Pomognite drugima. Nazovite i posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami. Razgovarajte o toplinskom udaru s obitelji. Ako je netko koga poznajete pod rizikom, pomozite mu da dobije savjet i podršku.

Tražite savjet liječnika ako imate neku kroničnu bolest. Ako uzimate lijekove, provjerite s liječnikom koji Vas liječi kakav utjecaj ti lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu.

U Srbiji su najavljene najviše temperature od 38 do 41 stupnjeva Celzija. U Bosni i Hercegovini najavljene su maksimalne temperature od 42 stupnja, i to za Višegrad i mjesta po Hercegovini. U ostalim će se mjestima dnevna temperatura kretati od 34 stupnja.

Blagi pad temperature u BiH očekuje se u utorak, ali samo za jedan dio zemlje, budući da će na istoku i jugu i dalje ostati toplo, s temperaturama od 35 do 39 stupnjeva.

U Makedoniji su proteklih tjedana visoke temperature i vrućina izazivale šumske požare, a na snazi je takozvani žuti stupanj opasnosti od vrućina u većem dijelu zemlje. Na jugu zemlje je proglašen narančasti stupanj upozorenja, s obzirom da se očekuju temperature preko 40 stupnjeva.

I u Mađarskoj je najavljeno da će u ponedjeljak temperatura ići do 40 stupnjeva, pa su vlasti proglasile drugi stupanj opasnosti od vrućina, koji ostaje na snazi do utorka u ponoć, prenosi Danas.hr.

U Sloveniji su također nadležne službe izdala upozorenja o opasnosti toplinskog vala: očekuju se najviše temperature do 36 stupnjeva Celzija.

Kopirati
Drag cursor here to close