Zahlađenje

Toplije more na Arktiku donosi snijeg i valove hladnoće Europi

Lifestyle / Flash | 02. 04. 2021. u 08:14

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjeverni ledeni ocean koji zbog globalnog zagrijavanja gubi zamrznuti prekrivač, direktno doprinosi jačim snježnim padalinama u Europi, kakve su bile 2018. kada se dogodio ledeni val nazvan "Zvijer sa Istoka", navodi se u danas objavljenoj studiji.

Taj val koji je paralizirao veći dio sjeverne Europe u veljači i ožujku  2018. godine, koštao je više od milijardu eura dnevno samo Veliku Britaniju.

Prema studiji objavljenoj u časopisu “Nature Geoscience”, te velike snježne oluje bile su direktna posljedica “abnormalno toplih” voda u Barentsovom moru. To more je nekoliko tjedana prije tog fenomena ostalo bez ledenog prekrivača na oko 60 posto svoje površine.

Taj ledeni val je u Velikoj Britaniji nazvan “Zvijer sa Istoka”, u Švedskoj “Snježni top”, a u Francuskoj fenomen “Moskva-Pariz”.

Studija zaključuje da će Barentsovo more bez leda biti glavni izvor vlage za kontinentalnu Europu i da će biti uzrok obilnih kiša ili snježnih padalina, a to će utjecati na infrastrukturu i promet.

“To će značiti poremećaj u opskrbi hranom, gorivom i uništavanje usjeva”, upozorava se u studiji i dodaje da možda djeluje čudno da zagrijavanje Sjevernog ledenog oceana uzrokuje više snjega u Europi.

“Međutim, priroda je složena i ono što se događa na Arktiku, ne ostaje samo na Arktiku”, piše u studiji koju je vodila Hannah Bailey sa univerziteta Ulu u Finskoj.

Po proračunu istraživača, iz tog mora je isparilo 140 gigatona vode, od koje je nastalo 88 posto vlage koja je, kao snijeg, pala u Europi.

Kopirati
Drag cursor here to close