Prerano

Tokio iznenadio snijeg u studenome, prvi u zadnje 54 godine

Lifestyle / Flash | 24. 11. 2016. u 10:26 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni japanski grad Tokio u četvrtak se probudio pod snježnim pokrivačem, prvim u studenome u posljednje 54 godine, iznenadivši njegove stanovnike, otežavši im odlazak na posao i usporivši promet, piše Hina. 

Usporedbe radi, posljednji put snijeg je u Tokiju u studenome pao 1962. godine kada je američki predsjednik bio John Kennedy, a pjevač Bob Dylan, ovogodišnji dobitnik Nobela za književnost, nekoliko mjeseci ranije izdao svoj debi album.

Počelo je susnježicom u zoru, no uskoro je počeo padati gust snijeg, a temperature se spustile na ništicu, što je stanovnike ovoga grada, naviklog na česte potrese, ali ne i na snijeg u studenome, prilično iznenadilo. Naime, prosječne temperature u ovo doba godine u Tokiju iznose oko 14 Celzijevih stupnjeva.

"Bila sam šokirana... pa prerano je za snijeg", kaže Masaru Machida, koja je upravo završila noćnu smjenu i krenula kući.

Iako je glavni japanski grad na istoj nadmorskoj visini kao američki Raleigh i bar jednom godišnje ondje padne snijeg, to se obično dogodi u siječnju i veljači, a snježni pokrivač obično se zadrži vrlo kratko.

Meteorolozi do kraja dana predviđaju dva centimetra snijega te prestanak padalina u poslijepodnevnim satima.

Kopirati
Drag cursor here to close