inovativna radionica

Tjedan europske klimatske diplomacije: Osnovci naučili reciklirati papir

Lifestyle / Flash | 16. 09. 2016. u 10:48 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom obilježavanja Tjedna europske klimatske diplomacije, Delegacija EU u BiH i EU info centar su organizirali inovativnu likovnu radionicu o recikliranju za učenike osnovnih škola 14. rujna u Sarajevu.

Matthew Field, šef Političkog odjela u Delegaciji EU u BiH i Uredu specijalnog predstavnika EU u BiH je pohvalio napore u obrazovanju mladih generacija o klimatskim promjenama.

''Ovaj tjedan se širom svijeta obilježava kao Tjedan europske klimatske diplomacije. Da bi svaka zemlja obavila svoj dio u rješavanju klimatskih promjena, mi, pojedinci moramo doprinijeti ovom cilju tako što ćemo da vodimo računa o prirodi i životnoj sredini. Nisam izrazito ponosan na svoju generaciju i generaciju prije nje kada govorimo o zaštiti životne sredine, ali se nadam da ćemo biti itekako ponosni na generacije koje dolaze'', rekao je Field.

Cilj likovne radionice je podizanje svijesti o značaju recikliranja za zaštitu prirode i očuvanje zdrave životne sredine.

Više od pedeset učenika iz pet osnovnih škola je naučilo kako na jednostavan način reciklirati papir, koji će kasnije koristiti za stvaranje svojih umjetničkih radova tijekom radionice.

Priznata bh. likovna umjetnica, Taida Jašarević je prilikom moderiranja radionicom naglasila važnost praktičnog znanja općenito, naročito kada je u pitanju zaštita životne sredine.

''Vjerujem da su učenici stekli praktično znanje o recikliranju papira i proizvodnji novih listova papira ovom jednostavnom metodom, te se nadam da će ovaj proces potaknuti njihovu maštu i radoznalost, na taj način ohrabrujući ih da dalje razvijaju svoju kreativnost u oblasti umjetničkog stvaralaštva'', zaključuje Jašarević.

Posebno izrađeni kalupi i ostala oprema korištena tijekom radionice su donirani školama sudionicama, na taj način omogućavajući nastavnicima da nastave primjenjivati koncept radionice u svojim redovnim nastavnim aktivnostima, te upoznaju što više učenika sa ovom jednostavnom i učinkovitom metodom recikliranja. Korištenje ove metode za cilj ima motivirati nastavnike i učenike da recikliraju te da se odgovornije odnose prema okolišu.

Umjetnički radovi nastali tijekom radionice će biti izloženi u prostorijama EU info centra i školama sudionicama.

Tjedan europske klimatske diplomacije se u suradnji s EU i njenim državama članicama obilježava u čitavom svijetu. Cilj tjedna europske klimatske diplomacije je naglasiti pozitivnu klimatsku akciju i potaknutii opsežnu raspravu i zajednički odgovor na klimatske promjene.

Kopirati
Drag cursor here to close