Slovensko 'Ne'

Thompsonov koncert i dalje upitan, situaciju komentirali i Pahor i Cerar

Lifestyle / Flash | 16. 05. 2017. u 14:04 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koncert Marka Perkovića Thompsona koji bi se trebao održati u Mariboru ove subote još nije siguran iako su karte za njega rasprodane jer neke udruge i stranke traže zabranu nastupa "kontroverznog hrvatskog glazbenika", izvještavaju slovenski mediji. Zabranu je još prije mjesec dana predložio mariborski gradonačelnik Andrej Fištravec, rekavši da u tom gradu nema mjesta ikonografiji koja izaziva podjele i potiče "fašizam", a neke su udruge prikupljale potpise za otkazivanje koncerta.

Kako piše mariborski list "Večer", moglo bi se dogoditi da konačnu odluku o održavanju ili otkazivanju koncerta donese u četvrtak gradsko vijeće Maribora u kojemu Fištravec ima tanku većinu, i to na poziv dviju manjih udruga, Fronte za Maribor i stranke TRS. Thompsonov mariborski koncert bio bi prvi njegov nastup u Sloveniji, a prema navodima medija dio dobiti išao bi u dobrotvorne svrhe.

No, s obzirom na nestabilne odnose Slovenije i Hrvatske, ali i stigmom koja Perkovića i njegovu publiku prati, postao je jedne vrste testa u javnom iznošenju ideoloških i političkih pozicija u samoj Sloveniji koja je i sama u čestim unutarnjim polemikama oko događaja i podjela među svojim sukobljenim stranama iz Drugog svjetskog rata, prenosi Hina.

Na pitanje treba li Perkovićev mariborski koncert zabraniti i što o tome misle morali su za mariborski list odgovoriti i predsjednik države Borut Pahor, predsjednik vlade Miro Cerar, te predsjednik parlamenta Milan Brglez. Pahora koji je nekad vodio vladu i stranku Socijalnih demokrata (SD) danas uvrštavaju u politički centar, pa je njegov odgovor bio uravnoteženo-neutralan.

"Predsjednik republike nije poznavatelj glazbe Marka Perkovića Thompsona, ali su mu poznata Thompsonova politička stajališta i on ih odbija", poručeno je iz Pahorova ureda, ali uz dodatak kako je zadaća organizatora koncerta da se pobrine za red i mir, te da na koncertu ne dođe do nezakonitih ispada ili izjava. Iz ureda premijera Mire Cerara za "Večer" su odgovorili kako predsjednik vlade "odbija svaki govor mržnje", te da "ne podržava koncerte ili mitinge koji šire mržnju ili takvu retoriku".

Najoštriji je u izjavi bio predsjednik parlamenta Milan Brglez koji je član Cerarove stranke, ali njenog lijevog krila i po navodima medija možda i kandidat za predsjednika države na jesenskim predsjedničkim izborima.

Kopirati
Drag cursor here to close