Izrael

‘Tel Aviv voli sve spolove’: Gay parada privukla više od 100 tisuća ljudi

Lifestyle / Flash | 13. 06. 2015. u 06:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 100.000 ljudi prisustvovalo je redovnoj godišnjoj gay paradi u Tel Avivu, najvećem događaju takve vrste u regiji. Izraelski mediji su, pak, procijenili da je sudjelovalo 180.000 ljudi, a bilo ih je iz svih krajeva svijeta.

Veliki dijelovi Tel Aviva bili su zatvoreni za promet, a glasna glazba je odjekivala sa zvučnika duž rute kojom se kretala parada. Ulice su bile preplavljene ljudima koji su mahali zastavama duginih boja i plesali. Tema ovogodišnje parade, koja je najveća u povijesti grada, je "Tel Aviv voli sve spolove", prenosi AP.

Među posjetiteljima bila je i Conchita Wurst, bradata austrijska transspolna pjevačica koja je pobjedila na prošlogodišnjem natjecanju za pjesmu Eurovizije.

‘’Ovdje su zaista divni ljudi’’, izjavila je Wurst za izraelsku stanicu 2 TV. Izrael je iznikao kao jedna od najpristupačnijih destinacija u svijetu za gay populaciju, u oštrom kontrastu s ostatkom Bliskog istok gdje gay kultura nije tolerirana i homoseksualci se kazneno gone ili čak i ubijaju.

Istospolne veze širom ostatka Bliskog istoka također su tabu. Prisutnost religije u svakodnevnom životu, skupa sa strogim kulturnim normama, veliki je faktor u tome. Istospolne veze kažnjive su smrću u Iranu, Mauritaniji, Saudijskoj Arabiji, Sudanu i Jemenu.

Homosekualci slobodno služe izraelsku vojsku i članovi su parlamenta. Čelnici gay zajednice tvrde, ipak, da je Izrael još daleko od promoviranja ravnopravnosti.

U Izraelu službeno ne postoje istospolni brakovi, prvenstveno zbog toga što uopće i ne postoje građanski brakovi. Svako židovsko vjenčanje mora obaviti židovski rabinat, koji smatra homoseksualnost grijehom i kršenjem židovskog zakona. Država, međutim, priznaje istospolne brakove sklopljene u inozemstvu.

Kopirati
Drag cursor here to close