Travanj već ispisao rekord

Tekuća godina bit će zapamćena kao najtoplija u povijesti mjerenja

Travanj 2018. bio je najtopliji četvrti mjesec otkako postoje službena mjerenja na području BiH.
Lifestyle / Flash | 24. 11. 2018. u 11:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godina koja je na izmaku u Bosni i Hercegovini, uz ostalo, mogla bi biti zapamćena i po nešto višoj prosječnoj temperaturi zraka u odnosu na prethodne, smatraju klimatolozi.

Iako je do kraja 2018. ostalo nešto više od mjesec dana, mjerenja temperature zraka za prethodnih deset mjeseci govore da je prosječna temperatura viša za 1,5 do dva pa i 2,5 stupnjau odnosu na višegodišnji prosjek.

Dženan Zulum, klimatolog iz Odsjeka za klimatološka istraživanja i studije pri Federalnom hidrometeorološkom zavodu Bosne i Hercegovine (FHMZBiH), s novinarom Agencije Anadolija razgovarao je o prosječnim temperaturama i količini padalina zabilježenim u Bosni i Hercegovini ove godine, te ih usporedio s višegodišnjim prosjekom.

”Ako promatramo čitavu godinu, onda možemo reći da su u prvih deset mjeseci na području BiH, temperature otprilike više od 1,5 do 2-2,5 stupnja u odnosu na višegodišnji prosjek”, kazao je Zulum.

Siječanj je ove godine bio natprosječno topao, a temperature su bile veće za tri do četiri stupnja u odnosu na višegodišnji prosjek. Prema Zulumovim riječima, travanj 2018. bio je najtopliji četvrti mjesec otkako postoje službena mjerenja na području BiH.

”U ljetnom razdoblju, iako je bilo toplije u odnosu na višegodišnji prosjek, ipak, nisu zabilježena velika odstupanja. Primjera radi, u proteklih sedam do deset godina smo imali u ljetnom razdoblju znatno više temperature u odnosu na ovo ljeto, ali moramo naglasiti da je ovo ljeto bilo toplije u odnosu na period 1961-1990”, rekao je Zulum, koji je dodao kako je riječ o razdoblju koji Svjetska meteorološka organizacija uzima kao glavni reper.

U prvih deset mjeseci ove godine količina padalina na prostoru BiH je bila u granicama višegodišnjeg prosjeka, s tim što je u ljetnom razdoblju to bilo više u odnosu na višegodišnji prosjek.

Međutim, kako je objasnio Zulum, od druge polovice kolovoza do danas zabilježena je znatno manja količina padalina u odnosu na višegodišnje prosjeke. Izuzetak je druga polovica rujna, kada su u Hercegovini u dva do tri dana zabilježene veće količine padalina, na nekim prostorima i iznad 150 litara po četvornom metru.

”U središnjim krajevima naše zemlje one su bile iznad 300 milimetara, otprilike to je bilo u Sarajevu 340, u Bihaću 336 milimetara odnosno litara po metru kvadratnom. U Hercegovini količine padalina u proteklom ljetu su bile znatno manje i kretale su se od 250 litara po metru četvornom“, rekao je Zulum.

Podsjetio je na 2006. godinu kada je u Sarajevu zabilježena veća količina padalina tijekom ljeta u odnosu na ljeto 2018. Dodao je i kako je u Sarajevu zabilježen najveći broj kišnih dana tijekom ljeta. U Sarajevu i Jajcu u lipnju izjednačeni su rekordi po broju kišnih dana, a u srpnju je u Sarajevu zabilježeno 19 dana s kišom što je apsolutni rekord broja kišnih dana za taj mjesec.

U listopadu ove godine temperature na većini postaja FHMZ su bile iznad 20 stepnjeva Celzijevih, ali je ipak, tvrdi Zulum, riječ o uobičajenoj pojavi.

Najniža temperatura ove godine izmjerena je na Bjelašnici 28. veljače i iznosila je minus 21,6 stupanj. Slijede Livno s minus 19,5 (27. veljače), Ivan-Sedlo s minus 16,4 (27. veljače) i Sarajevo s minus 12 stupnjeva (27. veljae). Najviša temperatura izmjerena je u Mostaru 38,2 stupnjeva celzijevih (10. kolovoza). U Zenici je 9. kolovoza izmjereno 36,5 stupnjeva.

Kako je kazao Zulum, početkom prosinca trebali bi biti priopćeni službeni podaci o zimskom razdoblju (prosinac, siječanj i veljača) 2018/2019.

Početak mjerenja temperature zraka na prostoru Bosne i Hercegovine datira iz 19. stoljeća kada su uvedena prva službena instrumentalna mjerenja na području zemlje.

Od tada, pa do danas, kontinuirano se vrše mjerenja i promatranja na većem broju meteoroloških postaja u Bosni i Hercegovini. Zulum je pojasnio kako je nakon rata u Bosni i Hercegovini 1992-1995. značajno smanjen broj meteoroloških postaja.

Danas ih na području BiH ima više od 20, odnosno 14 s ljudskom posadom u Federaciji, ali postoje i automatske postaje.

Kopirati
Drag cursor here to close