Čečenija

Taksi samo za žene

Prvih dana rada ''ženski taksi'' zatrpan je narudžbama.
Lifestyle / Flash | 08. 05. 2019. u 09:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posebna taksi služba za žene s vozačicama za volanima počela je s radom u Čečeniji, izvijestila je voditeljica te službe Madina Cakaeva, a prenose mediji.

''Krenuli smo s pet automobila, a kako se potražnja bude povećavala, povećavat će se i njihov broj. Operateri neće prihvaćati zahtjeve za vožnju od muškaraca'', naglasila je Cakaeva.

Taksi se zove Mehkari, u prijevodu s čečenskoga – ''djevojke''. Prema riječima pokretača projekta, potreba za posebnom transportnom uslugom za žene povezana je s vjersko-mentalitetnim razlozima, koji ženama ne dopuštaju vožnju u automobilu s neznancima, piše Hina.

''Poznato je da je za mnoge obitelji to bio problem. Sigurna sam da će naša usluga biti zgodna i tražena među ženama. Već smo proučavali to tržište'', istaknula je Cakaeva.

Kaže da je prvih dana rada ''ženski taksi'' zatrpan narudžbama.Praktičnosti i udobnosti radi, za korisnike je razvijena aplikacija Mehkari, dostupna na popularnim platformama. Tako se prilikom narudžbe može odabrati opciju ''baby sjedalo'' ili ''sastanak u zračnoj luci''. Vozni park sastoji se od bijelih Hyundai Solarisa s ljubičastim znakom koji ga razlikuju od ''muškog'' taksija.

Nova taksi usluga, osim prijevoza, nudi i druge usluge za žene kao što je dolazak kozmetičarke u kuću.

Cakaeva kaže da su vozačice prošle stroge provjere, pri čemu nema dobne granice, a glavni zahtjevi su iskustvo vožnje i otpornost na stres.

''Mnoge žene žele postati naše vozačice. Bilo je upornih poziva, čak su i muškarci zvali i nudili da zaposle svoje žene'', rekla je.

Projekt za stvaranje ženskog taksija u Čečeniji odobrio je arapski investicijski fond nazvan po šeiku Zayedu, koji je dao zajam. U poruci toga fonda kaže se da je ženski taksi ''vrlo pogodan s gledišta religijskih normi i tradicija za prijevoz žena''.

Kopirati
Drag cursor here to close