Zelengora

Tajanstvena ljepota Orlovačkog jezera

Orlovačko jezero nalazi se u središtu planinskog masiva Zelengore i predstavlja odličnu destinaciju za planinare, bicikliste, ljubitelje prirode i avanturiste.
Lifestyle / Flash | 02. 07. 2018. u 12:02 Bljesak.info
Kopirati

Orlovačko jezero nalazi se u središnjem dijelu Zelengore, jedne od najljepših planina Balkana. Planinski masiv Zelengore, koji se većim dijelom nalazi u okviru Nacionalnog parka Sutjeska, obiluje prirodnim raznolikostima i bogatstvom krajolika.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavlja pravi raj za turiste, planinare i bicikliste. Ako želite na Zelengori provesti više dana, najbolje uvjete pruža lokacija kod Orlovačkog jezera, gdje se nalazi Planinska kuća, a postoje i odlične lokacije za kampiranje.

Foto: Bljesak.info / Kroz gustu šumu na putu prema središtu Zelengore
Foto: Bljesak.info / Biciklisti na vrhu prijevoja
Foto: Bljesak.info / Pogled s Oštrog kuka prema Zelengori

Mi smo, nažalost na Zelengori bili samo jedan dan. Kako bi se obišle sve prirodne znamenitosti potrebno je najmanje dva dana. Bilo pješačenje, biciklom ili automobilima. Do Orlovačkog jezera se vozilom može doći iz dva smjera.

Foto: Bljesak.info / Orlovačko jezero
Foto: Bljesak.info / Ribar na obali Orlovačkoj jezera

Prvi, odakle smo i mi došli, ide preko Kalinovika, pa do sela Jelašca do koga vodi 5 km dug asfaltni put. Ostatak od 22 km je makadamski, odnosno tvrdi šumski put, pogodan za terenska ili kombi vozila. U kišnom razdoblju, na više mjesta bude blatnih dionica. Dva ribara s Pala koje smo upoznali pored Orlovačkog jezera, do njega su došli starijom verzijom Audija 80. Kažu, samo polako i nema problema.

Drugi prilaz do Orlovačkog jezera je makadamski put dug 24 km od mesta Čemerno (obilaznica dijela puta Tjentište – Gacko) i trenutno je u nešto boljem stanju od prethodno opisanog puta. Na ovom djelu smo susreli pedesetak stranih turista na biciklima koji su unatoč sitnoj kiši, magli i hladnom vjetru napredovali u središte Zelengore.

Pored jezera smo susreli i jednoga planinara iz Francuske koji putuje stazom Via Dinarice. Odredište mu je u Donjim Barama, a ovdje se zaustavio da predahne i napuni boce vodom. Ako želite doznati više informacija o Via Dinarica, to možete učiniti klikom na ovaj link.

Foto: Bljesak.info / Orlovačko jezero pripada grupi cirkovnih jezera koga okružuju živopisne livade i brežuljci iznad kojih se uzdižu padine Zelengore.
Foto: Bljesak.info / U jezeru navodno žive potočna pastrmka, jezerska zlatovčica i ubačena, kalifornijska pastrmka. Naš ribar nije ima sreće.
Foto: Bljesak.info / Kampiranje pored Orlovačkog jezera
Foto: Bljesak.info / Pogled na Jugovo jezero, udaljeno nekih 1,2 km od Orlovačkoj jezera
Foto: Bljesak.info / Pogled prema sjeveru na putu prema Glavatičevu
Foto: Bljesak.info / Pogled s prijevoja ispod vrha Zelengore prema sjeveru
Foto: Bljesak.info / Ispod vrha Govza
Foto: Bljesak.info / Živopisni predjeli s vrhova Zelengore
Kopirati