1,1 posto godišnje

Svjetsko stanovništvo se mjesečno uveća za oko dvije populacije BiH

Lifestyle / Flash | 10. 07. 2017. u 11:24 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prosjeku, svjetsko stanovništvo se mjesečno uveća za oko dvije populacije Bosne i Hercegovine. Stanovništvo BiH čini ispod 0,05 posto ukupne svjetske populacije. Na globalnom nivou, broj muške populacije blago nadmašuje broj ženske populacije, te se u ovoj godini procjenjuje da 102 stanovnika muškog pola dolazi na svakih 100 žena.

To je priopćila Agencija za statistiku BiH povodom Svjetskog dana stanovništva, koji se obilježava 11. srpnja.

Prezentirajući najnovije podatke o svjetskoj populaciji iz Agencije je navedeno da je sredinom 2017. godine broj stanovnika naše planete iznosio oko 7,55 milijardi, od čega gotovo 60 posto u Aziji, 17 posto u Africi, 10 posto u Europi, a ostatak se odnosi na druge kontinente.

Djeca do 15 godina čine oko 26 posto svjetske populacije, a stanovništvo starije od 60 oko 13 posto.

Uslijed procesa starenja svjetskog stanovništva, očekuje se da do 2050. godine bude podjednak broj djece do 15 godina i osoba starijih od 60 godina. U Europi je 25 posto stanovništva starije od 60 godina, a očekuje se da će udio ove kategorije stanovništva porasti na 35 posto do 2050. godine.

Na drugoj strani, u Africi koja ima najmlađe stanovništvo očekuje se rast udjela ove kategorije sa sadašnjih pet na devet posto u 2050. godini.

Godišnji broj živorođene djece u svijetu iznosi oko 141 milijun, a umre oko 58 milijuna stanovnika, te prirodni priraštaj iznosi oko 83 milijuna stanovnika godišnje.

Stanovništvo u svijetu raste po stopi od 1,1 posto godišnje, ta stopa je u opadanju i predviđa se njeno smanjivanje u narednom razdoblju.

Očekuje se nastavak rasta svjetske populacije, s tim što će stopa rasta nastaviti da se smanjuje. Za očekivati je i smanjenje fertiliteta svjetskog stanovništva, što će osim sporijeg rasta voditi i starenju svjetske populacije. Tome će doprinijeti i produženje životnog vijeka.

Također, očekuju se velike razlike u demografskom razvoju među pojedinim zemljama, dok jedne očekuje depopulacija, drugima predstoji brz rast stanovništva.

Među glavnim procesima koji se odnose na svjetsko stanovništvo je i proces urbanizacije. Dok je gradsko stanovništvo u 1975. godini obuhvaćalo 37 posto svjetske populacije, procjenjuje se da od 2008. godine prvi put u povijesti većina svjetskog stanovništva živi u gradovima i da će se rast udjela urbanog stanovništva nastaviti i u predstojećem periodu, priopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close