težak položaj

Svjetski dan Roma - najbrojnije nacionalne manjine u BiH

Lifestyle / Flash | 08. 04. 2016. u 08:04 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još od 1971. godine 8. travanj obilježava se kao Međunarodni dan Roma u sjećanje na dan kada su se prvi put susreli predstavnici Roma iz 25 zemalja i osnovali Romsku uniju. Istoga dana odlučeno je da se izmijene svi uvredljivi nazivi njihovog naroda sa riječju Rom što u prevodu sa romskog jezika znači čovjek. Pored ovoga na taj dan je izabrana i zajednička zastava Roma, koja je plava i zelena sa crvenim točkom u sredini.

Kao narod bez matične države, Romi su stoljećima tražili svoje mjesto pod suncem. U državama u kojima su se nastanjivali, Romi su bili žrtve progona, prisilne asimilacije i genocida.

Romi su danas najbrojnija nacionalna manjina u Bosni i Hercegovini. Od svih nacionalnih manjina u našoj zemlji nijedna se ne nalazi u socijalnom položaju koji je po svojoj težini i problematičnosti imalo sličan položaju romske manjine.

Vijeće ministara BiH je na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice usvojilo niz mjera u cilju rješavanja problema Roma. U periodu od 2009. – 2015. godine sa državne razine je izdvojeno 17.337.000 KM za zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje i zdravstvenu zaštitu Roma. Pored ovoga u istom periodu su izdvojena i sufinancirajuća sredstva u iznosu od 9.378.308 KM iz čega proizilazi da je izdvojeno ukupno 26.715.308 KM za rješavanje problema Roma.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je za ovu godinu u proračunu planiralo iznos od 2.185.000 KM za zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje i zdravstvenu zaštitu Roma.

BiH je bila aktivna zemlja članica procesa „Dekade uključivanja Roma 2005. – 2015.“, u koju je bilo uključeno 12 zemalja regiona. Od srpnja 2014. do rujna 2015. godine BiH je predsjedavala procesom Dekade i organizirala 27. i 28. sjednicu Međunarodnog upravnog odbora i tri međunarodne konferencije.

BiH je opredijeljena da Romi budu ravnopravan dio društva za što je neophodna veća uključenost romskog nevladinog sektora i Odbora za Rome Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close