BoHeMSA

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježava se i u Mostaru

Lifestyle / Flash | 30. 11. 2016. u 16:34 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje studenata medicine BoHeMSA LC Mostar kao i svake godine obilježava Svjetski dan borbe protiv AIDS-a u četvrtak 1.12.2016. godine s početkom u 14 i 30 sati na kampusu Sveučilišta u Mostaru.

Studentima i prolaznicima će se dijeliti informativni letci, crvene vrpce, kao i kratke anonimne ankete koje će poslužiti za uvid u opće znanje građana Mostara o AIDS-u.

''AIDS je jedna od najtežih bolesti današnjice i bolesnici koji imaju AIDS su često iz toga razloga stigmatizirani i ne mogu voditi normalan život. Informirajmo se i podignimo svijest o globalnom problemu i pružimo solidarnost ljudima koji boluju od ove teške bolesti.

Projekt je pod pokroviteljstvom Studentskog zbora i Ataco d.o.o., te im se ovim putem zahvaljujemo, a sve građane pozivamo da nam se pridruže'', pozivaju iz udruge BoHeMSA.

Inače, BiH se smatra državom s niskom stopom prevalencije HIV-a (manje od 0,1%), ali postoje brojni riziko faktori koji u bilo kojem trenutku mogu dovesti do drastičnog povećanja te stope.

U povodu 1. prosinca - Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a Ministarstvo civilnih poslova BiH priopćilo je da se, zahvaljujući sinergiji lokalnog vizionarstva, liderstva, kvalitetne državne strategije, programa i njegove uspješne implementacije, te financijskoj potpori Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije (GFATM) (u razdoblju 2006. - 2016.) u BiH se HIV infekcija zasad drži pod nadzorom.

Preciziraju da je u razdoblju od prosinca 2006. do rujna 2016. u HIV Program BiH GFATM investirao oko 40 milijuna USD grant sredstava.

''BiH od 2016. više ne spada u kategoriju država koje mogu aplicirati za garantove GFATM, te je na domaćim vlastima i institucijama odgovornost da mobiliziraju novac i implementiraju ključne aktivnosti identificirane Planom tranzicije za nastavak prevencije, liječenja i njege HIV/AIDS-a u BiH za razdoblje 2015. - 2017. da bi niska stopa novih HIV infekcija bila zadržana na dosadašnjem nivou'', navodi se.

Od prvog dijagnosticiranog slučaja HIV infekcije u BiH 1986. do kraja studenog ove godine u BiH je registrirano ukupno 314 slučajeva zaraze HIV-om. Tijekom 2016. registrirana su 24 nova slučaja zaraze HIV-om (13 FBiH i 11 RS) od čega su 23 slučaja muškarci. Dijagnostika i tretman HIV infekcija u BiH provodi se na tri univerzitetsko klinička centra (Sarajevo, Tuzla i Banja Luka).

Testiranje je jedini način otkrivanja i dijagnosticiranja infekcije HIV-om. Omogućava rano otkrivanje infekcije i uspješnije liječenje, te pomaže u sprječavanju daljnjeg širenja HIV-a. Pravovremeno otkrivanje i liječenje infekcije HIV-om važno je zbog što boljeg ishoda po zdravlje pojedinca, društvo u cjelini i zdravstveni sustav.

Prema procjenama SZO-a i UNAIDS-a u 2015. s HIV infekcijom živjelo je 36,7 milijuna ljudi, od čega je bilo 2,1 milijuna novih slučajeva zaraze HIV-om. Od posljedica AIDS-a umrlo je 1,1 milijuna ljudi.


Kopirati
Drag cursor here to close