Postavljene i božićne jaslice

Sveti Nikola razveselio i darovao mališane u središtu Širokog Brijega

Program je započeo na Trgu širokobrijeških žrtava postavljanjem božićnih jaslica, a zatim se na središnjem gradsku trgu pridružio sveti Nikola
Lifestyle / Flash | 06. 12. 2017. u 20:20 Bljesak.info
Kopirati

Gradski odbor Mladeži HDZ BiH Široki Brijeg u srijedu navečer je na blagdan svetoga Nikole organizirala, već sada tradicionalnu, ''Božićnu priču u Širokom Brijegu''.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Program je započeo na Trgu širokobrijeških žrtava postavljanjem božićnih jaslica, a zatim se na središnjem gradsku trgu pridružio sveti Nikola koji je razveselio mališane.

Podijeljeno je 200 poklona, a djeca su se imala priliku fotografirati sa svetim Nikolom. 

O svetom Nikoli

Sveti Nikola rođen je u Patari u Maloj Aziji 15. ožujka 270. godine, a preminuo je u Miri, 6. prosinca 343. godine. Bio je biskup, a kasnije je proglašen svecem te zaštitnikom djece i pomoraca.

Danas je poznat kao lik koji djecu obraduje svojim darovima. Ta tradicija vuče korijene iz sljedeće legende. U blizini roditeljske kuće sv. Nikole, živio je čovjek, nekad bogat, ali izgubio je carsku službu i sav imetak. Imao je tri kćeri, koje bi se mogle udati, ali im nije mogao dati miraza. I nesretni otac odlučio je trgovati ljepotom i mladošću svojih kćeri, da tako zaradi. One su se pomolile Bogu, da ih izbavi od toga zla i spasi njihovu čast i poštenje.

Sv. Nikola nekako je doznao za tu odluku nesavjesnog oca pa uzme vrećicu, napuni je zlatnicima, umota u platno i, prišuljavši se noću potajno do kuće, ubaci zamotane zlatnike kroz prozor. Otac onih djevojaka začudio se, kad je ujutro našao tako veliki novac. Vidjevši kako je svota dovoljna, čak i prevelika da časno uda jednu kćer, opremio je i dade joj miraz. To se dogodi i po drugi put; nađe, jednog jutra i drugu vrećicu sa zlatnicima. Spremi on i srednju kćer. Dalje priča ima dva kraja:

A kad je i to bilo gotovo, sve mu je nešto govorilo, da će onaj dobrotvor i po treći put doći pa ga je u zasjedi čekao nekoliko noći. I doista, baš kad sv. Nikola ubaci svoj dar i za najmlađu kćer, skoči otac, stigne neznanca i prepozna u njemu Nikolu. Unatoč zaklinjanju neka šuti, sretni otac je razglasio po cijelom mjestu radosnu vijest.

Drugi kraj priče ide ovako: Nikola je vidio da ga otac djevojaka čeka, pa se domislio, popeo na krov i zlatnike ubacio kroz dimnjak. Kako su se na otvorenom ognjištu sušile čarape, zlatnici su pali u njih, i od tuda dolazi stavljanje poklona bilo u čarape ili čizmice, i Djed Mraz koji poklone spušta kroz dimnjak.

 

Kopirati