Kiruna

Švedska: Cijeli grad planiraju preseliti jer tone

Lifestyle / Flash | 19. 05. 2016. u 08:11 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do 2050. godine, predviđaju stručnjaci, najsjeverniji grad Švedske će se urušiti u rudnike koji su se desetljećima kopali pod njim.

Zbog toga je počela selidba cijelog grada. Područje na kojemu je smješten gradić Kiruna i njegovih 18.000 stanovnika naseljen je već više od šest tisuća godina.

No, to će se uskoro morati promijeniti jer se čovjek malo previše umiješao u zakone prirode majčice Zemlje.

Naime, brojni rudnici koji su najvažnija gospodarska grana cijele regije otvoreni su na rubovima grada. No, kako su postajali sve dublji i bliži gradu, stručnjaci su primijetili da je grad počeo tonuti, pišu Nezavisne novine.

Na osnovu dostupnih podataka, predviđa se da će cijeli grad potonuti do 2050 godine. Šveđani zbog toga žele preduhitriti neizbježno i cijeli grad u potpunosti preseliti u roku od sljedećih dvadesetak godina.

Iseljavanje će početi od samog centra u kojem se nalazi i gradska skuptina jer je on najrizičniji.

No, Šveđani se zbog svega toga ne uzbuđuju previše. Arhitekti i urbanisti selidbu i gradnju novog Kiruna vide kao izazov, baš kao i stanovnici koji žele da novoizgrađeni grad bude energetski samoodrživ koliko god to bude moguće.

Kada je 2004. godine obznanjeno da grad prolazi kroz proces poznat kao deformiranje, rudarska je tvrtka u državnom vlasništvu raspisala natječaj za najbolju ideju za preseljenje grada.

Deset godina kasnije prihvaćeno je rješenje tvrtke 'White Arkitekter' pod nazivom 'Kiruna 4-ever'. Stanovnici mogu odlučiti žele li nastaviti život u novoj Kiruni ili odseliti u neki drugi dio zemlje.

Naime, rudarska tvrtka od svih njih će ili otkupiti kuće po tržišnoj cijeni uvećanoj za četvrtinu vrijednosti kuće ili stana ili im u zamjenu dati posve novu nekretninu u novom gradu. Stanovnici preseljenje vide kao priliku da se riješe mnogi problemi s kojima se, na kraju krajeva, susreću svi gradovi svijeta.

Kopirati
Drag cursor here to close